INDIKATORI ZA ODREĐIVANJE ULOGE I ZNAČAJA POLJOPRIVREDE U PRIVREDNOM RAZVOJU


Doprinos poljoprivrede privrednom razvoju utvrđuje se primenom kriterijuma i indikatora koji se koriste kao opšte prihvaćeni meritelji:
•    učešće poljoprivrednog stanovništva u ukupnom;
•    doprinos poljoprivrede formiranju dohotka date zemlje;
•    učešće poljoprivrede u vrednosti proizvedenog društvenog bogatstva date zemlj;
•    značaj poljoprivrede u međunarodnoj trgovini.

Demografske promene i privredni razvoj

Globalna ljudska populacija ostvaruje dinamičan apsolutni rast. Demografi očekuju da će se taj rast nastaviti, ali po opadajućim prosečnim godišnjim stopama. Obrazac populacionog rasta nije u direktnoj korelaciji sa dinamikom ukupnog privrednog rasta i razvoja pojedinihprivredni razvoj regiona. Na primer, procenjuje se da ce afrički kontinent i Srednji istok i narednih godina imati najveći prirodni priraštaj, kao i Latinska Amerika i Azija. Stoga, možemo zaključiti da će se najveći deo prirodnog priraštaja desiti u zemljama u razvoju. Procene su da bi u 2010.god. od ukupnog broja ljudi na planeti 5,8 milijardi živi u ZUR, a oko 1. milijarde u privredno razvijenim zemljama.
Na početaku 21.veka manje od polovine ukupne svetske populacije je aktivno poljoprivredno stanovništvo. Opadanje aktivnog poljpreivrednog stanovništava u ukupnom aktivnom stanovništvu mnogo brže se dešava u razvijenim regionima sveta. U najmanje razvijenim zemljama poljoprivredno stanovništvo je pretežan deo, što je jedan od glavnih indikatora nerazvijenosti.
Struktura proizvođača hrane u svetu na milijardu farmera samo oko 35 miliona je u razvijenim zemljama, a ostatak je u ZUR. U razvijenim zemljama najveći deo hrane proizvodi se na velikim farmama gde je integrisana primarna proizvodnja sa preradom, markentigom, distribucijom,… U većini ZUR preovlađuju male farme koje čine polovinu ruralne sirotinje u svetu.

Preneto sa: Agroekonomija

2 thoughts on “INDIKATORI ZA ODREĐIVANJE ULOGE I ZNAČAJA POLJOPRIVREDE U PRIVREDNOM RAZVOJU

  1. E sada je boja sajta mnogo prijatnija… Da u budućnosti nas može očekivati rat za hranu i vodu… Ukoliko se nešto ne popravi… Ali kako stvari stoje, to će ići teško ili nemoguće…

  2. agroekonomija kaže:

    Voda će biti prava dragocenost, a sa ovim finansijskim krahovima (SAD) i hrana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s