RADALJ


Radalj je naselje seoskog tipa sa oko 3000 stanovnika. Nalazi se u Zapadnoj Srbiji.

Njegovim krajem protiče reka Drina a celom dužinom sela protiče Radaljska reka koja izvire ispod planine Boranje, gde se nakon oko 4 kilometra toka nalazi veštačka akumulacija,

Radaljsko jezero, koja se u letnjim mesecima koristi za odmor i rekreaciju.

Kilometar niže u toku radaljske reke nalazi se Radaljska Banja, čuvena po lečenju koštano-zglobnih I stomačnih problema za koju slovi da je po lekovitosti ispred nadaleko čuvene Banje Koviljače, no iako se u Radaljskoj Banji nalaze dva hotela, zbog lošeg puta relativno je malo posećena.

Regionalni put koji povezuje opštine Mali Zvornik i Krupanj, asfaltiran je do Radaljskog jezera, a posle do rudnika Stolice u  Krupanjskoj opštini vodi makadamski put. Put je u člošem stanju što je jedan od činilaca koji utiču na slabu iskorišćenost banjskih i drugih potencijala ovog kraja.

Centar mesta, nalazi se desetak kilometara udaljen od opštinskog sedišta Malog Zvornika, a četiri kilometra od magistralnog puta koji povezuje Mali Zvornik i Loznicu.

Mesto Radalj je nadaleko čuveno po eksploataciji kamena granita, inače od radaljskog granita izgrađena je Glavna pošta u Beogradu.

Bogata nalazišta granita smeštena na nekoliko lokacija u selu, a dosta meštana bavi se njegovim klesanjem.

Drugi resurs po kome je čuveno ovo mesto je eksploatacija drveta, na prvom mestu bukva.Veći deo ovog sela prekriven je šumama, tako da je pored lekovite vode ovde prisutan I veoma kvalitetan vazduh, tako da šetnja u stoletnjim bukovim šumama je pravi izvor zdravlja…

Ispresecano zemljište i male parcele ne omogućavaju  intenzivniju poljoprivredu, koja je dopunsko zanimanje meštana.

U poslednje vreme dosta stanovništva ovog sela okreće se gajenju maline I to veoma uspešno jer je podneblje veoma pogodno a kvalitet je odličan.

Sve u svemu mesto izuzetnih prirodnih potencijala naročito u turizmu,  zbog loše infrastrukture i nedostatka zaposlenja sve više se okreće raseljavanju u veće gradske centre.

Autor: Dragan Kojić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s