Mrkve pripadaju porodici Apiaceae i ima ih preko 100 vrsta. To je biljka s debelim, mesnatim korenom i pernatim, zelenim lišćem.
Mrkve koje potječu iz Azije su ljubičaste ili žute boje s razgranatim korenjem. Ljubičasta boja u mrkvi je od antocijana. Mrkve poteču iz Nizozemske i narančaste su boje zbog bogatstva karotena. Mogu biti i bele, žute, ljubičaste i crvene boje.
Mrkva je bogata
, antioksidansima, mineralima (Mg,K,Ca) te vitaminima C i B kompleksa. Sadrži visoku koncentraciju šećera, a vrlo malo skroba i masti.
Mrkva Crna kraljica je nastala ukrštanjem crne i narandžaste mrkve. Ona se odlikuje većom slasti od drugih vrsta mrkve. Sadrži antocijane, koji oslobađaju organizam od otrovnih radikala iz čelija i učestvuju u procesu izmene energije, regulisanju krvnog pritiska i preventivno deluju na kancer i kardiovaskularne bolesti. Visoka koncentracije betakarotena daje vrlo važan doprinos zdravlju.
Prednosti Crne kraljice u odnosu na ostale sorte:
- Slatka;
- Sočna;
- Veća koncentracija beta-karotena (do 40%);
- Veća koncentracija antocijana.
Autor: MPG71
Mrkva uvek, ma kakve boje! 🙂
Ona je izuzetno korisna. Treba je što više koristiti u ishrani kao prilog, a ne samo u supama i čorbama.
TamoiOvde, hvala na poseti mom blogu.
Interesantan tekst. Nisam ni znala da mrkve nisu samo narandzaste. Sveze ih volim u nekim kombinacijama salata, a mogu ih jesti i same ako su mlade i onako, sladunjave. Obozavam ih kao prilog u okviru glavnog jela, takodje i u supama, corbama, ruskoj ili francuskoj salati, u kiseloj varijanti… Njam, njam, njam… 😀
Ova ljubičasta mrkva bi mogla da se koristi u salatama i sveža.
Mrkva uvek