Vrsta voća |
Invertni % |
Saharoza % |
Ukupni šećer % |
Ukupne kiseline % |
pH |
Koeficijent slasti šeć/kis. |
Jabuka |
6,8 |
2,1 |
6,6-15,5 |
0,4-0,8 |
3,6 |
9-28 |
Kruška |
8,1 |
1,9 |
8,3-15,4 |
0,2-0,5 |
4,0 |
23-42 |
Dunja |
7,2 |
0,9 |
5,8-12,5 |
0,6-1,0 |
3,3 |
9-18 |
Kajsija |
4,1 |
2,2 |
6,4-12,6 |
0,6-1,1 |
3,4 |
4-15 |
Breskva |
3,5 |
4,2 |
5,0-12,0 |
0,5-0,7 |
3,6 |
9-16 |
Šljiva |
8,2 |
1,8 |
7,0-15,5 |
0,5-0,7 |
3,6 |
6-28 |
Višnja |
7,8 |
0,6 |
6,9-12,5 |
0,8-1,9 |
3,3 |
3-8 |
Trešnja |
8,4 |
0,4 |
4,7-11,5 |
0,3-0,6 |
3,9 |
11-25 |
Malina |
4,5 |
0,2 |
4,7-9,5 |
0,8-2,0 |
3,4 |
3-5 |
Kupina |
6,2 |
0,9 |
6,0-9,0 |
0,80 |
3,5 |
6-8 |
Jagoda |
3,8 |
1,7 |
4,5-7,8 |
0,50 |
3,5 |
4-10 |
Grožđe |
20,5 |
/ |
15-25 |
0,5-0,9 |
3,5 |
18-50 |
Limun |
3,1 |
0,3 |
1,5-4,0 |
3-7 |
2,5 |
0,3-0,9 |
Narandža |
5,8 |
3,9 |
5,6-13,5 |
0,7-1,2 |
3,4 |
8-17 |
Borovnica |
4-6,5 |
0,2-0,8 |
4,0-7,0 |
0,8-1,2 |
3,4 |
5-9 |
Crna ribizla |
8,1 |
/ |
6,1-13,3 |
3,3 |
3,3 |
2-3 |
Izvor
Niketić-Aleksić, G.: Tehnologija voća i povrća, Beograd, 1988.
Uredio: MPG71