ENERGETSKI PASOŠI


Za dobijanje građevinske dozvole uslov će biti i elaborat o potrošnji energije za grejanje, hlađenje, osvetljenje. Bez tzv.  energetskog pasoša-sertifikata nema neće biti moguće da se objekat uknjiži.

Energetski pasoš predstavlja sertifikat o energetskoj efikasnosti zgrade. Naši zakoni će u najskorijem roku biti usklađeni sa EU direktivom 2002/91/EC o energetskoj efikasnosti zgrada.

Ovo znači da će svaki objekat u Srbiji morati da poseduje energerski pasoš. Zašto je to važno? Utvrđeno je da zgrade proizvode oko polovine ukupnih emisija ugljen-dioksida (CO2). To je dvostruko više od ugljen-dioksida koji ispuštaju automobili i avioni. Način na koji je zgrada sagrađena, izolovana, način na koji se greje i rashlađuje kao i tip goriva koji koristi su činioci koji definišu emisiju ugljen-dioksida te zgrade. Ustanovljavanje kategorije energetske efikasnosti željenog objekta i postojanje energetskog pasoša kao dokumenta koji svedoči o njegovoj energetskoj efikasnosti je važno za sve zainteresovane strane vezane za objekat. Ukoliko kupujete ili prodajete kuću/stan, u budućnosti ćete po zakonu morati da imate ovaj dokument. Takođe, pasoš će biti potreban i u slučajevima kada se zgrada gradi, prodaje ili iznajmljuje. Pasoš rangira zgrade u 7 kategorija – od kategorije A koja predstavlja energetski najefikasnije objekte do kategorije G koja predstavlja energetski najmanje efikasne objekte. Izdavanje pasoša sprovodiće kvalifikovani i/ili akreditovani eksperti. Uz pasoš će se dobijati i prateći izveštaj u kojem će biti sugerisana poboljšanja kako bi se povećala energetska efikasnost objekta. Dakle, što je stepen energetske efikasnosti objekta veći, to su izdaci za energiju manji i obrnuto. Naravno, što je objekat bolje rangiran u smislu energetske efikasnosti, to je i njegova vrednost veća. Energetski pasoš će morati da imaju i javni i državni objekti, a objekti čija je površina veća od 1000m2 će morati da ga istaknu na vidljivom mestu(deo teksta prenet  od: http://www.energetskipasos.com/).

Bez energetskog pasoša neće moći da se dobije dozvola za rekonstrukciju objekta. Biće obavezan i kod sanacije i adaptacije, koja zahvata više od 25% građevine. Energetska sanacija starih zgrada biće mnogo komplikovaniji posao. Procenjuje se da za 25% beogradskog stambenog fonda, sagrađenog do sedamdesetih godina prošlog veka, nije primenjivan ni minimum zahteva termičke izolacije.

Uredio: MPG71

6 thoughts on “ENERGETSKI PASOŠI

  1. E, ja mislim da ni posle nisu bolje građeni objekti. Ako pogledam blokove 61-65… to je dno dna što se tiče izolacije a boga mi i što se tiče većine drugih stvari. Jedino u čemu je bio taj kokošinjac dobar, i koji sada počinje da liči na brazilsku mahalu, je to da je bilo mnogo dece u dvorištu! Tako da smo mogli da se igramo. Dok nisu danas počeli da se parkiraju auti. Javašluk made in Serbia. Ako se ja pitam (znam da se ne) bi osim tog pasaoša morao biti i neko ko gospodari, odnosno upravlja tim zgradurinama. U suprotnom će cela država da se pretvori u mahalu. Ako već nije :I

  2. agroekonomija kaže:

    Na mnogim lokacijama već jeste.

  3. dudaelixir kaže:

    Uf, ne znam šta da kažem! 😕

  4. agroekonomija kaže:

    U svakom slučaju, biće dosta komplikovano dobijanje energetskog pasoša.

  5. obične priče kaže:

    Najbolje je da ne postojimo,STALNO neka pravila i stadandardi.Uvek nešto moramo da učinimo zbog svih drugih da bi u njihovim očima bili civilizacija i priznati.Šta su oni učinili da na ovim prostorima narod bude i zadovoljniji i na svome.A i u njihovim „kućama“,mnogo toga ne „štima“!
    ps.
    I po onoj narodnoj,para uvek vrti….nažalost!!!

  6. agroekonomija kaže:

    Tačno je to-stalno treba da učimo i da se prilagođavamo, a koliko je sve to dobro vidi se iz situacije kod nas i u svetu.

Postavi komentar