EKOLOŠKI AVIONI


Avioni su ogromni zagađivači vazduha. Na velikim visinama je  ogromna količina izduvnih gasova. Stoga će ekološki avioni značajno doprineti očuvanju životne sredine.

Prvi ekološki avion na svetu nulte emisije štetnih gasova, koji je u stanju da leti koristeći jedino snagu sistema gorivnih ćelija, obavio je prvi probni let u Nemačkoj 2009. godine  sa aerodroma u Hamburgu, saopštili su proizvođači. Ovaj avion može da preleti 750 kilometara, a koristi vodonik kao gorivo. Pokreću ga galvanske ćelije, koje proizvode električnu energiju. Iako se danas dosta nade polaže u vodonično-kiseonične gorivne ćelije, skladištenje vodonika je najveći problem, s obzirom na to da je on u smesi s vazduhom veoma eksplozivan.

Danas kompanija „Erbas”  proizvodi avione Modeli „A320neo“, koji su ekološki, jer su  opremljeni visoko efikasnim motorima i „šarklet“ uređajima za krila, što smanjuje potrošnju goriva za 15%, a smanjiće se i emisija ugljen-dioksida za 3,600 t po avionu godišnje.

NASA radi na dizajniranju ekoloških aviona, koji moraju da ispune određene uslove kao: manja buka, smanjenje štetnih izduvnih gasova i manja potrošnja goriva. Na rešavanju ovoga zadatka angažovana su tri tima stručnjaka. Očekuje se da će ovi američki ekološki avioni moći da lete tek 2025. Godine.

Uredio: MPG71

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s