PLAN EVROPSKE KOMISIJE O EKOLOŠKOM USLOVLJAVANJU BUDUĆE POMOĆI FARMERIMA EU


Evropska komisija ima u planu da, u okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultural Policy – CAP) od 2013. godine, ekološko uslovljavanje bude osnova za dodelu direktnih subvencija farmerima. Ogromna izdvajanja za agrar u EU je već oko 40 milijardi evra.

Prema planovima Evropske komisije poljoprivrednici EU moraće da se mnogo više i odgovornije trude da zaštite prirodnu sredineu kako bi opravdali subvencije, koje dobijaju. Među predlozima su i preporučena ograničenja direktnih subvencvija, koje se isplaćuju individualnim farmerima. Evropska komisija predlaže i pravedniju distribuciju subvencija između „starih“ i „novih“ država članica.

Zvanične reakcije članica EU na predloge reforme CAP će uslediti do polovine 2011.godine. Do tada će Evropska komisija obaviti procenu uticaja predloženih promena na agrar EU, a sredinom 2011. godine će da podnese formalan predlog reformi CAP.

Evidentna su oštra protivljenja sindikata farmera EU; oni smatraju da će takvi planovi Evropske komisije, ako se usvoje, ugroziti isplativost poljoprivredne proizvodnje. Mišljenja su da će se dodatno povećati troškovi njihovog poslovanja, što će smanjiti njihove prihode i imati veoma negativno  dejstvo na poljoprivredu.

Evropski parlament, odnosno njegovi predstavnici, čija će reč pri razmatranju reformi CAP imati identičnu težinu kao i reč vlada država članica, navode da iznetim planovma Komisije nedostaju detalji.

Mreža Prijatelji Zemlje Evrope (Friends of the Earth Europe) je podržala dugo očekivane planove Evropske komisije u okviru reforme  CAP,  koji bi bili naklonjeniji dobrobiti ljudi, ali planeti. Mreža Prijatelji Zemlje Evrope sprovodi kampanju za održivo i pravično društvo i za zaštitu životne sredine. Objedinjuje 30 nacionalnih organizacija sa hiljadama lokalnih grupa.

Uredio: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s