SLATINA, NAJZAGAĐENIJE SELO U EVROPI


Preuzeto sa bloga Slatina Bor.

Dok meštani ekološki opustošenog sela Krivelj, naslonjenog na istoimeni rudnik bakra, očekuju nadoknadu štete za nedavno uništene pčelinjake i useve, na drugoj strani, prema Zaječaru, u obližnjoj Slatini, ne samo da je zatrovan vazduh, nego su i voda i zemljište izvan svake upotrebe. Kroz ovo, nekada pitomo, živopisno selo, protiče baživotna Borska reka koja decenijama valja otrovne rudničke “plave vode” i najotrovniji industrijski mulj. Ovo je jdina reka u svetu u kojoj nema ni biljnog ni životinjskog sveta. Pod zapirićenim obalama “progutano” je više hiljada hektara najplodnijeg zemljišta. Pokatkad, sa nedalekog jalovišta, nošena vetrom, pada prašina zatrpavajući useve, vinograde i voće.

-Najteže je kad se nadviju gusti sumporasti oblaci iz topioničkih dimanjaka. Narod se zatvara u kuće, jer to je jedini spas. Svi bunari i izvori su zatrovani. Zabranjena je upotreba vode za piće, ne samo za ljude, nego i za stoku. Vodom se snabdevamo iz gradskog vodovoda. Deo troška za gradsku vodu plaća Topionica bakra koja i jeste glavni krivac za našu ekološku tragediju. Istom tom vodom zalivamo bašte i povrtnajke. Nažalost, povrće, voće, mleko, iznosimo na borsku pijacu, jer je najbliža. Da li je to zdravo? Aposlutno nije, ali nema se kud drugde, a mora se živeti-objašnjava dr Branko Patrović koji je od pre neku godinu u penziji u svom selu udaljenom od Bora samo tri, četiri kilometra. On naglašava da je Slatina po mnogim analizama i zvaničnim istraživanjima ekološki najzagađenije selo u Evropi.

– Rođen sam ovde pre 80 godina. Sećam se kad smo se kupali i lovili ribu u poptpuno bistroj i čistoj reci. Najstrašnije je od pre 50,60 godina kada je proradila borska Topionica bakra-priča Slavko Spasojević.

Borska reka nastavlja put susedne Rgotine, zaječarskog i negotinskog atara i uliva se u Dunav, a odatle otrovi odlaze i do Crnog mora. I umesto, kažu ovdašnji ekolozi, da postane evropski problem, još niko ozbiljnije ne pokušava da stane na put stradanju kakvo se retrko viđa na planeti. U RTB Bor najavljuju nove projekte u saradnji sa Svetskom bankom, ali ništa neće biti bolje dok se ne zatvori stara, dotrajala metalurgija.

-Da  nesreća bude još veća, od borskog aerodroma i Fabrike lak-žice dolazi potok prepun otrovnih materija i kiselina iz te industrije. Seljaci i ovog proleća zalivaju povrtnjake. A zelena salata, krastavci, luk svakodnevno stižu na borski pijac. Začudo, to nikome kao da ne smeta. Ipak, ko god čuje da je povrće iz Slatine ne usuđuje se da pazari. Srećom, tu su preprodavci-priča Krsta Pavlović.

U Udruženju građana Ekoagenda ističu da su Slatina i susedni Oštrelj, i još pet okolnih sela, zajedno se Kriveljom, višedecenijeske crne ekološke tačke Srbije. Bilo je više pobuna i protesta, ali se uvek završavalo na dogovoru da se koliko-toliko nadoknadi šteta, izgradi vodovod, popravi crkva i škola, organizuje neka zabava. U međuvremenu, smrtnost je sve veća, a kancerogena oboljenja, odavno upozorava dr Petrović, beleže stalni rast.

-Ako je nekome uništena letina i ako je neko pretrpeo toliko stradanje od borske prljave industrije, onda je to Slatina. Nažalost, od svih smo zaboravljeni. Udruženje Ekoagenda je u Boru i Krivelju. Ovo selo nema tih ljudi koji bi upoznali javnost i krenuli u odlučniju borbu za svoj spas, pa i biološki opstanak. Ovo nije život, ovo je neviđena tragedija. Od nas je i Bog digao ruke-kaže Milisav Buzejić.

Autor teksta:  B.F.

Autor fotografija: D.Popaz

9 thoughts on “SLATINA, NAJZAGAĐENIJE SELO U EVROPI

 1. gamche kaže:

  Nažalost, nisu jedini. Šta reći za Obrenovac, Kostolac, Smederevo… Najveći problem, čini mi se , je taj što se podaci o zagađenosti ne objavljuju ( ili vrlo skromno) tako da malo nas zna u kakvoj sredini živi.

 2. agroekonomija kaže:

  Tako je. Premalo je informacija o zagađenosti, a i one, koje dobijamo, prolaze kroz „filtar“. Dodajm mestima, koje ste pomnuli, Pančevo i Beograd.

 3. agroekonomija kaže:

  Pozdrav za Crno ili belo!

 4. dudaelixir kaže:

  Kako je to sve tužno! Uništićemo sami sebe, definitivno! 😦

 5. sarah kaže:

  Tuzno! Zastrasujuce! Ljudski zivoti na zalost vise skoro da ne vrede. Industrijske sile su nepobedive 😦
  Treba o ovome pisati i samo pisati, bez prestanka ponavljati!

 6. Mira kaže:

  Tako je Sarah. Stalno treba ponavljati i prikazivati fotografije zagađenih predela da bar na taj način doprinesemo zaštiti životne sredine.

 7. Mira kaže:

  Sarah, pozdrav!

 8. Nenad kaže:

  Ukoliko ste raspolozeni za razmenu linkova sa sajtom http://www.tiptopbody.com, kako bi se vas i moj sajt sto bolje pozicionirali na google-u, mozete me kontaktirati na genhoffice@gmail.com
  S postovanjem

  Nenad

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s