U EGIPTU OTKRIVENO 17 PIRAMIDA


Tanjug | 25 maj 2011

Čak sedamnaest piramida i više od 1.000 grobnica i 3.000 naselja otkriveno je nedavno u nalazištu Sakara u Egiptu uz pomoć novog satelitskog ispitivanja terena, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

“Iskopati piramidu je san svakog arheologa“, rekla je Sara Parčak, arheolog i pionir u svemirskoj arheologiji iz labaratorije koju sponzoriše NASA u Birmingemu, Alabama.

Pračak je dodala da je zadivljena koliko su ona i njen tim otkrili uz pomoć infracrvenih satelitskih slika. ‘Intenzivno smo radili na ovom istraživanju godinu dana. Videla sam podatke kako se pojavljuju ali je za mene ključni momenat bio kada sam se malo udaljila i videla da smo locirali toliko mnogo mesta širom Egipta“, objasnila je ona.

Tim je analizirao slike sa satelita koji kruže 700 kilometara iznad zemlje, opremljenih moćnim kamerama. Infracrvene slike korišćene su za otkrivanje različitih materijala ispod površine zemlje.

Drevni Egipćani gradili su svoje kuće od blata koje je gušće od tla koje ih okružuju tako da su oblici kuća, hramova i grobnica mogli da se vide na ovim slikama. “Ovo je samo dokaz koliko je lako potceniti veličinu i opseg starih ljudskih naselja“, rekla je Parčakova.

Prema njenim rečima, ovo je samo početak. “Ovo su samo mesta blizu površine. Postoji još stotine drugih nalazišta koje je prekrio Nil“, rekla je Pračakova. Ona je navela i da joj je najuzbudljiviji trenutak bilo kada su u oblasti Tanis iskopali 3.000 godina staru kuću na osnovu podataka dobijenih preko satelita.

Prema njenim rečima, infracrvene satelitske slike su važno oruđe u iskopavanjima jer daju veću perspektivu arheoloških nalazišta. „Indijanu Džonsa je pregazilo vreme, izvini Harisone Fordu“, rekla je ona.

 

 

 

4 thoughts on “U EGIPTU OTKRIVENO 17 PIRAMIDA

  1. agroekonomija kaže:

    Pozdrav za Marka!

  2. dudaelixir kaže:

    Nema kraja pronalascima, zahvaljujući napretku raznoraznih naprava ili kako se već zovu! 🙂

  3. Mira kaže:

    Ko zna šta će sve nove tehnologije omogućiti u arheologiji i u drugim oblatima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s