U Srbiji je proizvodnja organske hrane regulisana posebnim Zakonom o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima i nizom pravilnika, koji su usaglašeni sa direktivama EU. Donošenje i primena Zakona i pravilnika će da olakša izvoz organskih proizvoda na tržište Evropske unije. Doneseni pravilnici su:
- Pravilnik o izgledu oznake i nacionalnog znaka organskih proizvoda;
- Pravilnik o uslovima i načinu prometa organskih proizvoda;
- Pravilnik o načinu vođenja evidencije i sadržini izveštaja na osnovu kojih se vodi evidencija u organskoj proizvodnji
- Pravilnik o pakovanju, skladištenju i prevozu organskih proizvoda
- Pravilnik o uslovima koje treba da ispunjava pravno lice koje izdaje sertifikat, odnosno resertifikat za organske proizvode i o načinu njihovog izdavanja
- Pravilnik o metodama organske biljne proizvodnje i o sakupljanju šumskih plodova i lekovitog bilja kao proizvoda organske poljoprivrede
- Pravilnik o metodama organske stočarske proizvodnje
Prema Zakonu organska stočarska proizvodnja mora da ispuni sledeće zahteve:
- može se zasnovati na proizvodnim jedinicama u čijem sastavu se nalaze pašnjaci ili drugo zemljište na kome se proizvodi stočna hrana ili se obezbeđuje stočna hrana za koju je izdat sertifikat;
- organska stočarska proizvodnja može početi najmanje godinu dana od dana uključivanja zemljišnih parcela u organsku poljoprivredu ili kada se obezbedi organski proizvedena hrana za stoku sa navedenih parcela;
- metodama organske stočarske proizvodnje utvrđuju se izbor vrsta i rasa životinja ( pčelarstvo, ribarstvo, živinarstvo i dr), način uzgoja, ishrana i zdravstvena zaštita životinja, transport i klanje životinja, kao i postupak sa životinjama, koje su nabavljene sa drugih farmi;
- sredstva, koja se koriste za održavanje plodnosti zemljišta, đubrenje i zaštitu zdravlja bilja odnosno životinja moraju biti registrovana u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita zdravlja bilja i životinja;
- Sakupljanje divljih biljnih i životinjskih vrsta iz prirodnih staništa smatra se metodom organske proizvodnje, ako staništa nisu tretirana drugim sredstvima tri godine pre sakupljanja (izuzev onim sredstvima koja su dozvoljena zakonom), i ako sakupljanje ne utiče na stabilnost prirodne sredine ili održavanja vrste u oblasti sakupljanja.
- u preradi proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje koriste se posebne tehnološke linije, a ako se te linije koriste i za preradu proizvoda iz konvencionalne proizvodnje, one se prethodno moraju temeljno očistiti i oprati;
- organski proizvodi pakuju se u ambalaži od prirodnog materijala, skladište se u posebnim prostorijama skladišta, ili u posebnom i obeleženom delu skladišta, ako su upakovani i obeleženi;
- sredstva unutrašnjeg prevoza moraju biti bez prisustva ostataka proizvoda konvencionalne proizvodnje i ostataka neorganskog porekla;
- organski proizvodi prevoze se odvojeno od drugih proizvoda;
- ako se organski proizvodi prevoze sa proizvodima konvencionalne proizvodnje, moraju biti upakovani i jasno obeleženi;
- vozila, kontejneri i oprema namenjeni za prevoz ovih proizvoda moraju da budu čisti, bez štetnih ostataka ili bilo kakve materije, koja bi mogla da kontaminira organski proizvod;
- sertifika, koji se izdaje za organski proizvod važi godinu dana od dana izdavanja;
- promet organskim proizvodima može se obavljati na proizvodnoj jedinici, u maloprodajnim objektima na jasno obeleženom mestu odvojeno od drugih proizvoda i na pijacama bez mešanja sa proizvodima konvencionalne proizvodnje;
Pravilnikom o metodama organske stočarske proizvodnje (u daljem tekstu Pravilnik) propisani su: način uzgoja, ishrana, zdravstvena zaštita životinja kao i postupak sa životinjama nabavljenim sa drugih farmi.
Da bi poljoprivredni proizvođač osnovao organsku proizvodnju, mora da podnese prijavu nadležnom Ministartvu, a ona sadrži sledeće podatke:
- ime, naziv i adresu,odnosno sedište proizvođača;
- mesto gde će se proizvoditi proizvodi organske poljoprivrede;
- mesto gde će se proizvodi organske poljoprivrede prerađivati;
- mesto gde će se proizvod organske poljoprivrede čuvati;
- posebne prednosti i specifičnosti značajne za izdavanje sertifikata;
- informaciju da li su proizvodi iz organske poljoprivrede ranije dobili sertifikat i od koje institucije;
- prilog kartu ili skicu sa ucrtanom lokaciom gajenja
Prednost prilikom odabira životinja za organsku proizvodnju imaju domaće rase, a cilj je da se izbegnu specifične bolesti i zdravstveni problemi, koji su karakteristični za vrste i rase u konvencionalnoj proizvodnji (član 3 Pravilnika).
Prema članu 9 Pravilnika životinje moraju imati pristup pašnjaku, ispustu ili otvorenom prostoru, a broj životinja na ispustu je određen pristupačnom površinom kako bi se izbegla preterana ispaša i erozija, omogućilo pravilno korišćenje đubriva životinjskog porekla i izbegao negativan uticaj na prirodnu sredinu (zagađenje zemljišta, površinskih i podzemnih voda).
Proizvodi stočarstva su organski proizvedeni ako su životinje uzgajane u skladu sa odredbama Pravilnika u periodu od (član 11) :
- konji i goveda za tov-12 meseci ili u poslednje tri četvrtine života;
- ovce, koze i svinje-6 meseci;
- životinje za proizvodnju mleka-6 meseci;
- živina u tovu-10 nedelja;
- živina za proizvodnju jaja-6 nedelja.
Članom 16 Pravilnika precizirano je da životinje u organskoj proizvodnji moraju da imaju dovoljno prostora za hranjenje, napajanje, ležanje i kretanje uz slobodan pristup svežoj vodi i hrani.
U organskoj stočarskoj proizvodnji životinje se ne smeju držati vezane (član 17 Pravilnika) i ne smeju se držati pojedinačno (član 18 Pravilnika).
Uzgoj životinja treba da bude u skladu sa potrebom da se postigne maksimalna otpornost životinja prema bolestima. Stoga se najveća pažnja u zdravstvenoj zaštiti životinja pridaje prevenciji (član 43 Pravilnika).
Specifični zahtevi za organsku proizvodnju pčela sadržani su u posebnom delu Pravilnika. Članom 57 određeno je da prostor na kome se nalaze pčelinjaci i površina, koju obilaze pčele, odgovaraju uslovima organske proizvodnje.
Prema člau 59 Pravilnika košnice se postavljaju na parcelama na kojima je zasnovana organska proizvodnja ili divljim prirodnim površinama. Košnice moraju biti udaljene:
- najmanje 1000 m od polja ili drugih površina konvencionalne proizvodnje u kojima se koriste pesticidi sintetičko-hemijskog porekla;
- najmanje 1000 m od nepoljoprivrednih izvora zagađenja (naseljena mesta, autoputevi, industrijske zone, đubrišta, otpadne vode itd).
Selekcijom rezistentnih rasa i sojeva i postupcima koji povećavaju otpornost prema bolestima postiže se prevencija obolevanja pčela u organskoj proizvodnji. U tom cilju ptrebno je vršiti (član 64 Pravilnika):
- redovnu zamenu matica;
- sistematsku kontrolu košnica i trutova,
- redovnu dezinfekciju materijala i opreme,
- razaranje kontaminiranih materijala i izvora kontaminacije;
- redovnu zamenu pčelinjeg voska;
- obezbeđenje dovoljne rezerve polena i meda u košnicama.
Pčelinjaci se formiraju deljenjem ili nabavkom rojeva ili košnica iz organskih proizvodnih jedinica. U toku godine u organsku proizvodnu jedinicu može se uneti do 10% matica i rojeva, koji nisu proizvedeni u organskoj proizvodnji (član 69 Pravilnika).
Organska proizvodnja riba i drugih vodenih životinjskih vrsta definisana je u članovima 70 do 89 Pravilnika.
Prema članu 70 Pravilnika sistem uzgoja se zasniva na održivosti, očuvanju vodenog ambijenta i okolnog ekosistema. U tom cilju primenjuju se:
- odgajivačke metoda, koje podstiču i povećavaju biološke cikluse u proizvodnji uključivanjem mikroorganizama, biljki i životinja;
- upotrebom hrane biološkog porekla;
- korišćenjem brojnih metoda kontrole bolesti riba i drugih vodenih životinjskih vrsta;
- izbegavanjem upotrebe veštačkih đubriva i hemoterapijskih sredstava i formiranjem polikulture.
Najmanja udaljenost između organskih i konvencionalnih proizvodnih jedinica je 25 m, a organska proizvodna jedinica mora da se nalazi najmanje 10 m uzvodno od konvencionalne proizvodne jedinice u rekama (član 73 Pravilnika).
Da bi se ribe i druge vodene životinjske vrste mogle da smatraju proizvodima organske stočarske proizvodnje, 90% rasta telesne mase mora biti rezultat organske proizvodnje (član 77 Pravilnika).
Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona i podzakonskih akata donetih na osnovu njega vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko inspektora za organsku proizvodnju, a nadzor nad sprovođenjem propisa koji se odnose na promet, označavanje i deklarisanje organskih proizvoda, vrši ministarstvo nadležno za poslove trgovine preko tržišnih inspektora.
Srbija u ovoj obasti poljoprivredne proizvodnje ima prirodne uslove da napreduje i ostvaruje dobre rezultate, korisne za proizvođače, potrošače i za zemlju u celini. Brži razvoj rganske poljoprivredne proizvodnje značajno bi doprineo unapreženju pozitivnog salda Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni.
Autor: MPG71
Pozdrav,
Evo postavila sam link ka Vašem blogu, te možete i Vi ka mom. Hvala i čitamo se! 🙂
http://uaortimogsrca.blogspot.com/
Peščana, hvala na podršci! Pozdrav!
U aorti… , postavila sam i ja Vaš link na moj blog.
Pozdrav!
[…] 75% ispitanika nije upoznato sa zakonom o organskoj hrani; […]