Mogućnosti univerzalne primene prirodnih antioksidanata su ograničene, jer je teško predvideti efikasnost svakog antioksidanta u prehrambenim proizvodima (Yanishlieva-Maslarova, 2001).
I pored brojnih istraživanja mehanizma zaštitnog delovanja flavonoida on je i dalje predmetom mnogih rasprava. Mehanizam delovanja flavonoida na molekularnom nivou u biološkim sistemima nije potpuno razjašnjen, kako zbog velike razlike u hemijskim karakteristikama, tako i zbog njihove velike strukturne heterogenosti. Danas se veruje da se antioksidativna aktivnost flavonoida zasniva na njihovoj sposobnosti doniranja vodonikovih atoma i na taj način hvatanja slobodnih radikala generiranih u reakciji peroksidacije lipida.
Predmet budućih istraživanja bi mogao da bude ispitivanje interakcija između antioksidanta i komponenti u hrani. Ispitivanje ponašanja antioksidanata na povišenim temperaturama, prilikom prženja, kao i iznalaženje novih prirodnih antioksidanata, koji bi mogli da nađu primenu u prehrambenim proizvodima, je interesantno polje izučavanja prirodnih antioksidananta. Toksikološka istraživanja, zakonski propisi primene i standardizacija prirodnih antioksidanata su, također, predmet budućih aktivnosti. Različiti protokoli će morati da se koristi za procenu zdravstvenih efekata antioksidanata. Predložene su metode i protokoli za procenu i standardizaciju prirodnih antioksidanata (Becker i sar., 2004).
LITERATURA
- Becker E.M., Nissen L.R., Skibsted L.H. (2004) Antioxidant evaluation protocols: Food quality or health effects. European Food Research & Technology., 219,561- 571.
Autor: MPG71
Sale, hvala na poseti mom blogu.