TRENDOVI U PROUČAVANJU PRIRODNIH ANTIOKSIDANATA


Mogućnosti univerzalne primene prirodnih antioksidanata su ograničene, jer je teško predvideti efikasnost svakog antioksidanta u prehrambenim proizvodima (Yanishlieva-Maslarova, 2001).

I pored brojnih istraživanja mehanizma zaštitnog delovanja flavonoida on je i dalje predmetom mnogih rasprava. Mehanizam delovanja flavonoida na molekularnom nivou u biološkim sistemima nije potpuno razjašnjen, kako zbog velike razlike u hemijskim karakteristikama, tako i zbog njihove velike strukturne heterogenosti. Danas se veruje da se antioksidativna aktivnost  flavonoida zasniva na njihovoj sposobnosti doniranja vodonikovih atoma i na taj način hvatanja slobodnih radikala generiranih u reakciji peroksidacije lipida.

Predmet budućih istraživanja bi mogao da bude  ispitivanje interakcija između antioksidanta i  komponenti u hrani. Ispitivanje ponašanja antioksidanata na povišenim temperaturama, prilikom prženja, kao i iznalaženje novih prirodnih antioksidanata, koji bi mogli da nađu primenu u prehrambenim proizvodima, je interesantno polje izučavanja prirodnih antioksidananta. Toksikološka istraživanja, zakonski propisi primene i standardizacija prirodnih antioksidanata su, također, predmet budućih   aktivnosti. Različiti protokoli će morati da se koristi za procenu  zdravstvenih efekata antioksidanata. Predložene   su   metode  i  protokoli   za   procenu  i standardizaciju prirodnih antioksidanata (Becker i sar., 2004).

LITERATURA

  1. Becker E.M., Nissen L.R., Skibsted L.H. (2004) Antioxidant evaluation protocols: Food quality or health effects. European Food Research &  Technology., 219,561-  571.

Autor: MPG71

1 thoughts on “TRENDOVI U PROUČAVANJU PRIRODNIH ANTIOKSIDANATA

  1. agroekonomija kaže:

    Sale, hvala na poseti mom blogu.

Postavi komentar