STILBENI


Stilbeni su u biljkama efektna odbrana od gljivica. Poseban značaj stilbena je njihovo svojstvo da zadržavaju antifungalno delovanje i u organizmu čoveka. Oni su i snažni antioksidansi. Ispoljavaju antikancerogeni efekat (Bertelli i sar, 1998).

Najviše proučavano jedinjenje iz grupe stilbena je rasveratrol.  Naučnici intenzivno istražuju  uticaj rasveratrola na gene, kardiovaskuarni sistem, dojke, prostatu, materice  i imuni sistem.  Nedavne studije pokazuju da resveratrol održava zdrave živce i važne moždane funkcije.  Izvori ovoga polifenola su: grožđe, dudinje, kikiriki, soja, ali je identifikovan i u nekim vrstama lekovitog bilja.

Astringin je stilben zastupljen najčešće  u drvenastim biljkama, trans-ε-viniferin je dimer resveratrola, a pterostilben metoksilatni oblik resveratrola.

          Ukupni resveratrol u vinu i  soku od grožđa

Piće

Koncentracija (mg/l)

Belo vino

0,05-1,80

Vino roze

0,43-3,52

Crno vino

1,92-12,59

Sok od grožđa

1,14-8,69

Izvori

1.  Bertelli, A., Bertelli, A.A.E., Gozzini, A., Giovannini, L.: Plasma and tissue resveratrol concentrations and pharmacological activity,  Drugs Exp Clin Res 24, 133–138 (1998).

2.   lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/resveratrol/

Autor: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s