Stilbeni su u biljkama efektna odbrana od gljivica. Poseban značaj stilbena je njihovo svojstvo da zadržavaju antifungalno delovanje i u organizmu čoveka. Oni su i snažni antioksidansi. Ispoljavaju antikancerogeni efekat (Bertelli i sar, 1998).
Najviše proučavano jedinjenje iz grupe stilbena je rasveratrol. Naučnici intenzivno istražuju uticaj rasveratrola na gene, kardiovaskuarni sistem, dojke, prostatu, materice i imuni sistem. Nedavne studije pokazuju da resveratrol održava zdrave živce i važne moždane funkcije. Izvori ovoga polifenola su: grožđe, dudinje, kikiriki, soja, ali je identifikovan i u nekim vrstama lekovitog bilja.
Astringin je stilben zastupljen najčešće u drvenastim biljkama, trans-ε-viniferin je dimer resveratrola, a pterostilben metoksilatni oblik resveratrola.
Ukupni resveratrol u vinu i soku od grožđa
Piće |
Koncentracija (mg/l) |
Belo vino |
0,05-1,80 |
Vino roze |
0,43-3,52 |
Crno vino |
1,92-12,59 |
Sok od grožđa |
1,14-8,69 |
Izvori
1. Bertelli, A., Bertelli, A.A.E., Gozzini, A., Giovannini, L.: Plasma and tissue resveratrol concentrations and pharmacological activity, Drugs Exp Clin Res 24, 133–138 (1998).
2. lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/resveratrol/
Autor: MPG71