PROIZVODNJA I PROMET MALINA – SRBIJA


Malina je pravi srpski brend. Proizvodnja maline u Srbiji je okosnica ruralnog razvoja u pojedinim područjima. Preko 200.000 stanovnika Srbije se bavi proizvodnjom ovoga voća uključujući i sezonske radnike.

U Srbiji proizvodnja malina varira od 65.000 do 100.000 t. Na evropskom tržištu ponuda malina se povećava. Pored Rusije, Poljska i Čile su veliki proizvođači malina, pa sve više konkurišu malinarima u Srbiji. Najveća proizvodnja malina u Evropi poslednjih godina bila je u Poljskoj u kojoj se ovo voće gaji na 17.000 ha. Malina se u Srbiji gaji na 15.000 ha godišnje pa po ovoj proizvodnji zauzima drugo mesto u Evropi. Oko 95% roda maline izvozi se iz Srbije na evropsko tržište.

Malina se, uglavnom, izvozi u zamrznutom stanju. Kada bi se ostvario izvoz u svežem stanju, mogla bi da dostigne i dva do tri puta višu cenu. Kada bi u našoj zemlji imali veći broj modernih hladnjača sa kontrolisanom atmosferom, mogao bi se inostranim kupcima ponuditi znatno kvalitetniji plod. Osim toga, cilj organizacije malinara u Srbiji je da se izmenom sortimenta produži period sazrevanja malina na šest meseci, kako bi duže mogla da se nudi u svežem stanju. Ovo se može postići proizvodnjom u plastenicima, što zahteva značajna ulaganja.

Čile, kao jedan od konkurenata u proizvodnji maline, izvozi čak 25% maline u svežem stanju i to van sezone. Stoga i Srbija treba da  primeni u najskorije vreme savremene agrotehničke mere, da gaji maline i na većoj nadmorskoj visini i da proširi i, uslovima zemljišta i klime, prilagodi sortiment maline. U svetu je od 2000. godine do danas stvoreno više od 30 sorti maline, a u Srbiji se na 90% površina gaji sorta vilamet.

Ariljsko-srpska malina je u svetu sinonim kvaliteta. Srpska malina je cenjena širom sveta. Dosadašnja istraživanja pokazala su da plodovi ovog voća imaju citostatičko dejstvo, prvenstveno zbog sadržaja elaginske kiseline, koja je skoncentrisana u semenkama. Prerađeno seme dostiže cenu od 250 do 2.500 dolara o kilogramu.

Potrošnja maline u našoj zemlji je oko 900 g po glavi stanovnika, a najveći svetski potrošači, Nemačka i Francuska, konzumiraju oko 10 kilograma godišnje.

Najveći deo proizvodnje naše maline se izvozi i on donosi godišnji devizni prihod između 100 i do 200 miliona dolara.

Potrebno je promovisati proizvodnju maline u Srbiji kao značajnu meru ruralnog razvoja, ali i osavremeniti finalizaciju proizvodnje ovog bobičastog voća u cilju plasmana gotovih proizvoda na evropsko tržište, čime će se ostvarivati i veći devizni priliv.

Autor: MPG71

2 thoughts on “PROIZVODNJA I PROMET MALINA – SRBIJA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s