IZVORI PAMUKKALE


U Turskoj se nalazi bajkovit, beli predeo, koji blista pod sunčevim zrakama na padinama Pamukkalea (dvorac pamuka) ispod nekadašnjeg grada Hierapolis, koji je prema verovanju osnovao jedan od pergamskih kraljeva u 2. veku p.n.e.. To je jedno od najznačajnijih prirodnih obeležja Turske.   Po terasama se prostiru bezbrojni bazeni ispunjeni termalnom vodom. Može se šetati po izvorima i kupati u nekom od termalnih bazena.

Zbog svog spektakukarnog izgleda često se poredi sa snežnim terasama ili zamrznutim vodopadima. Krečnjačke stene nastajale su hiljadama godina taloženjem kalcijuma. Tektonsko pomeranje tla u bazenu reke Menderes je uzrokovalo potrese i izdizanje velikog broja izvora vrele vode. Voda jednog od tih izvora sa visokom koncentracijom minerala je “krivac” za stvaranje ove prirodne lepote.

Prema jednoj od legendi dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura može da dostigne i 35 stepeni celzijusa) da bi se podmladili 5 godina.

Englez Richard Chandler je 1765. godine opisao ovo blistavo čudo prirode kao: „golemu smrznutu kaskadu, valovite površine, kao da je reč o vodi, koja je zaustavljena ili se u svom toku odjednom skamenila“.

Uredio: MPG71

4 thoughts on “IZVORI PAMUKKALE

 1. dudaelixir kaže:

  Čuda, na pretek! 😉

 2. agroekonomija kaže:

  Dudo, ovo mi se posebno sviđa. To ću obavezno da posetim.

 3. dudaelixir kaže:

  Ja sam bila u Turskoj pre 8 godina i kada smo hteli da posetimo Pamukale, rekli su nam da ima jako malo vode u tim bazenčićima, a nije nam bilo baš ni tako blizu! Bila sam u Kušadasiju na moru. Bilo je predivno! 🙂

 4. agroekonomija kaže:

  Ja tek imam nameru da idem ove godine u Tursku. U planu mi je da vidim ovu lepotu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s