ULOGA ĐUMBIRA U TOPLJENJU MASNIH NASLAGA


Postoji mnogo načina da smršate, ali samo neki od njih ne zahtevaju preterano strog režim ishrane i naporne vežbe. Nesumljivo je važno voditi aktivan život i konzumirati zdravu hranu u pravilno raspoređenim obrocima u toku dana koji nisu preobilni. Ako ste zakoračili u svet zdrave ishrane, sigurno ste čuli za biljke koje vam mogu pomoći da izgubite kilograme, a jedan od njih je đumbir.

Đumbir je jedan od najstarijih začina. Koristio se kroz vekove, a danas se koristi pored tradicionalne primene i kao sirovina za mnoge preprate za mršavljenje. Naravno, najbolje ga je upotrebljavati u prirodnoj formi, a ako planirate dijetu, razmislite o ovom neobičnom , zdravom korenu.

Đumbir snažno deluje na probavni sistem i u dobroj meri ubrzava metabolizam. Od davnina je čuven po svojim karakteristikama, a i savremena istraživanja idu u prilog tradiciji. Često ga možemo videti na našim pijacama, ali i u prodavnicama. Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu povećavanjem pH vrednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestanost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuje mučnina i povraćanje.

Iako je već dovoljno poznata i priznata uloga ove biljke neobičnog oblika za probavu, mnogi nisu svesni da konzumiranjem đumbira mogu i smršati. Kako? Koren đumbira ne čini da direktno smršate, ali posredno deluje upravo u tom pravcu.

  • Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razređuje i krv. Takođe stimuliše i pretvaranje holesterola u žučne kiseline, a potpomaže i lučenje žuči. Čim u krvi ima manje holesterola, lakše ćete smršati.
  • Đumbir ubrzava metabolizam. U korenu đumbira se nalaze jedinjenja koja stimulišu želudačne enzime, koji potpomažu varenje hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više ćete sagoreti kalorija.
  • Đumbir pomaže lučenje pljuvačke, koja olakšava guranje hrane i igra ulogu u varenju skroba.
  • Đumbir poboljšаvа pokretljivost želucа – Kаdа probаvni sistem funkcioniše najbolje što može, hrаnа se slobodno kreće kroz telo, što smаnjuje nаdutost i zаtvor. U stvаri, istrаživаnjа su pokаzаlа dа đumbir reguliše peristаltiku, naizmenično kretаnje mišićа u gаstro-intestinаlnom trаktu koji je potrebаn dа gurа hrаnu i odvodi je kroz probаvni sistem. Na taj način đumbir pomаže tonus i jаčа mišiće koji učestvuju u vаrenju.

Đumbir možete uvrstiti u vašu ishranu na mnogo načina. Možete ga dodati svežeg ili sušenog kao začin u vašim jelima, možete da piti kao čaj ili kao preparat. Međutim, iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir ne treba da vam bude jedini način da smršate. Izbegavajte da jedete isključivo đumbir, već ga kombinujte sa drugom hranom.

Najbolji efekat gubitka kilograma se postiže ako se ishrana u kojoj je zastupljen i đumbir kombinuje sa fizičkim aktivnostima. Opšta preporuka je da do sat vremena posle vežbanja pojedete obrok baziran na ugljenim hidratima (uz dodatak đumbira) kojim će nadomestiti utrošenu energiju u mišićima i jetri, ali ne i u masnim ćelijama. Đumbir u ovoj kombinaciji možete pojesti ili piti kao šejk. Bilo kako bilo, izbegavajte hranu neposredno pre vežbanja, čak iako ste u njoj konzumirali đumbir.

I pored svega što je rečeno o đumbiru, ne preporučuje se konzumiranje više od 4 grama ovog korena, jer u suprotnom rizikujete da suviše razredite krv, što može biti štetno.

Izvor

Jasna Anđelković

13 thoughts on “ULOGA ĐUMBIRA U TOPLJENJU MASNIH NASLAGA

  1. Draza kaže:

    Vidim da sam nekima bio i ideja 🙂
    Pozdrav…

  2. Marko - Buki blog kaže:

    Ekstra ovo za djumbir , bas trcim sa devojkom po Olimpu 🙂

  3. agroekonomija kaže:

    Ništa bez fizičke aktivnosti!

  4. sarah kaže:

    Odlican tekst 🙂
    Pocecu vise da koristim djumbir u ishrani 🙂
    Hvala za savet.

  5. agroekonomija kaže:

    Sarah, džumbir je zaista odlična lekovita i začinska biljka. Ja ga često koristim kao začin, posebno u salatama. Javite kako Vam se dopada ukus jela ili salata sa ovim začinom.
    Pozdrav!

  6. D kaže:

    Ja priznajem da nikada nisam koristio taj zacin, ali cu da probam.
    Tekst je odlican!

  7. agroekonomija kaže:

    D, hvala! Treba džumbir koristiti zbog njegovog uticaja na regulisanje telesne težine, ali i zbog blagog pikantnog ukusa hrane, kojoj se dodaje. Ima miris na limun. Posebno je cenjen zbog sadržaja preko 40 antioksidanata, koji doprinose održavanju vitalnosti i dobrog zdravlja.
    Pogledajte i tekst na linku: http://www.dijetalnaishrana.com/djumbir.html

  8. […] bundevu, anis, šećer i vodu istaviti na ringlu da zakuva. Posle toga treba da se doda izrendani đumbir i da se kuvae na niskoj temperaturi dok se smes ne […]

  9. […] ulju propržiti iseckani luk i pečurke iseckane na listiće. Dodati  biber, đumbir, kurkumu i 50 ml vode. Smesu dinstati oko 10 minuta pa joj dodati pripremljene sojine šnicle, […]

  10. Negoslava kaže:

    E sad, šta u slučaju kada osoba već pije lek za razredjivanje krvi?
    Hvala.

  11. agroekonomija kaže:

    Negoslava, svakako se treba konsultovati sa svojim lekarom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s