Postoji mnogo načina da smršate, ali samo neki od njih ne zahtevaju preterano strog režim ishrane i naporne vežbe. Nesumljivo je važno voditi aktivan život i konzumirati zdravu hranu u pravilno raspoređenim obrocima u toku dana koji nisu preobilni. Ako ste zakoračili u svet zdrave ishrane, sigurno ste čuli za biljke koje vam mogu pomoći da izgubite kilograme, a jedan od njih je đumbir.
Đumbir je jedan od najstarijih začina. Koristio se kroz vekove, a danas se koristi pored tradicionalne primene i kao sirovina za mnoge preprate za mršavljenje. Naravno, najbolje ga je upotrebljavati u prirodnoj formi, a ako planirate dijetu, razmislite o ovom neobičnom , zdravom korenu.
Đumbir snažno deluje na probavni sistem i u dobroj meri ubrzava metabolizam. Od davnina je čuven po svojim karakteristikama, a i savremena istraživanja idu u prilog tradiciji. Često ga možemo videti na našim pijacama, ali i u prodavnicama. Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu povećavanjem pH vrednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestanost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuje mučnina i povraćanje.
Iako je već dovoljno poznata i priznata uloga ove biljke neobičnog oblika za probavu, mnogi nisu svesni da konzumiranjem đumbira mogu i smršati. Kako? Koren đumbira ne čini da direktno smršate, ali posredno deluje upravo u tom pravcu.
- Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razređuje i krv. Takođe stimuliše i pretvaranje holesterola u žučne kiseline, a potpomaže i lučenje žuči. Čim u krvi ima manje holesterola, lakše ćete smršati.
- Đumbir ubrzava metabolizam. U korenu đumbira se nalaze jedinjenja koja stimulišu želudačne enzime, koji potpomažu varenje hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više ćete sagoreti kalorija.
- Đumbir pomaže lučenje pljuvačke, koja olakšava guranje hrane i igra ulogu u varenju skroba.
- Đumbir poboljšаvа pokretljivost želucа – Kаdа probаvni sistem funkcioniše najbolje što može, hrаnа se slobodno kreće kroz telo, što smаnjuje nаdutost i zаtvor. U stvаri, istrаživаnjа su pokаzаlа dа đumbir reguliše peristаltiku, naizmenično kretаnje mišićа u gаstro-intestinаlnom trаktu koji je potrebаn dа gurа hrаnu i odvodi je kroz probаvni sistem. Na taj način đumbir pomаže tonus i jаčа mišiće koji učestvuju u vаrenju.
Đumbir možete uvrstiti u vašu ishranu na mnogo načina. Možete ga dodati svežeg ili sušenog kao začin u vašim jelima, možete da piti kao čaj ili kao preparat. Međutim, iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir ne treba da vam bude jedini način da smršate. Izbegavajte da jedete isključivo đumbir, već ga kombinujte sa drugom hranom.
Najbolji efekat gubitka kilograma se postiže ako se ishrana u kojoj je zastupljen i đumbir kombinuje sa fizičkim aktivnostima. Opšta preporuka je da do sat vremena posle vežbanja pojedete obrok baziran na ugljenim hidratima (uz dodatak đumbira) kojim će nadomestiti utrošenu energiju u mišićima i jetri, ali ne i u masnim ćelijama. Đumbir u ovoj kombinaciji možete pojesti ili piti kao šejk. Bilo kako bilo, izbegavajte hranu neposredno pre vežbanja, čak iako ste u njoj konzumirali đumbir.
I pored svega što je rečeno o đumbiru, ne preporučuje se konzumiranje više od 4 grama ovog korena, jer u suprotnom rizikujete da suviše razredite krv, što može biti štetno.
Izvor
Jasna Anđelković
Vidim da sam nekima bio i ideja 🙂
Pozdrav…
Pozdrav i Tebi.
Ekstra ovo za djumbir , bas trcim sa devojkom po Olimpu 🙂
Ništa bez fizičke aktivnosti!
Odlican tekst 🙂
Pocecu vise da koristim djumbir u ishrani 🙂
Hvala za savet.
Sarah, džumbir je zaista odlična lekovita i začinska biljka. Ja ga često koristim kao začin, posebno u salatama. Javite kako Vam se dopada ukus jela ili salata sa ovim začinom.
Pozdrav!
Ja priznajem da nikada nisam koristio taj zacin, ali cu da probam.
Tekst je odlican!
D, hvala! Treba džumbir koristiti zbog njegovog uticaja na regulisanje telesne težine, ali i zbog blagog pikantnog ukusa hrane, kojoj se dodaje. Ima miris na limun. Posebno je cenjen zbog sadržaja preko 40 antioksidanata, koji doprinose održavanju vitalnosti i dobrog zdravlja.
Pogledajte i tekst na linku: http://www.dijetalnaishrana.com/djumbir.html
[…] bundevu, anis, šećer i vodu istaviti na ringlu da zakuva. Posle toga treba da se doda izrendani đumbir i da se kuvae na niskoj temperaturi dok se smes ne […]
[…] ulju propržiti iseckani luk i pečurke iseckane na listiće. Dodati biber, đumbir, kurkumu i 50 ml vode. Smesu dinstati oko 10 minuta pa joj dodati pripremljene sojine šnicle, […]
[…] 1 koren đumbira […]
E sad, šta u slučaju kada osoba već pije lek za razredjivanje krvi?
Hvala.
Negoslava, svakako se treba konsultovati sa svojim lekarom.