DABROVI U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „ZASAVICA”


Dabrovi su iščezli iz Srbije pre jednog veka. Posle 120 godina, 2004. godine, je naseljeno 75 dabrova u specijalnim rezervatima prirode – Obedsku baru i u Zasavicu. Društvo prirodnjaka iz Bavarske poklonilo ih je ovim rezervatima prirode u okviru projekta povratka dabra u Srbiju. Nosilac ovoga projekta je bio Biološki fakultet u Beogradu. Od 35 dabrova puštenih na Zasavicu njihova populacija je povećana najmanje duplo.

Nakon samo godinu dana po doseljavanju na Zasavicu jedna porodica dabrova je podigla branu  dugu 30 m i visoku 180 cm, od čega je 80 cm iznad vode. Za ovu branu  potrošili su 20 kubika drveta. Interesantno je, da je ženka graditelj, a mužjak je samo nosač materijala.

U rezervatu Zasavica petnaest porodica dabrova podiglo je šest brana, od kojih je u najdužu od 50 metara, ugrađeno 30 kubika drveta.

Uredio: MPG71


One thought on “DABROVI U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „ZASAVICA”

  1. […] U rezervatu Zasavica petnaest porodica dabrova podiglo je šest brana, od kojih je u najdužu od 50 metara, ugrađeno 30 kubika drveta. Uredio: MPG71 Izvor:agroekonomija.wordpress.com […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s