DAN PLANETE ZEMLJE


Svake godine 22. aprila obiležava se Dan planete Zemlje. Ove 2011. godine je on pod sloganom  “Milijarda zelenih dela” ili “A Bilion Acts of Green”

Ovim sloganom se želi naglasiti značaj doprinosa svakog pojedinca u postizanju održivog života i razvoja na Zemlji.  U Rio de Janeiru će se  2012. godine održti Konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju. Cilj je da se do tada, kroz veliku kampanju, napravi milijardu zelenih dela. To podrazumeva da sami  pojedinci doprinesu nekom svojom akcijom ili delom  očuvanju naše planete. To može da bude: sadnja drveća, zamena starih sijalica novim štedljivim, odlazak na posao biciklom i slično.

Dan planete obeležava se u 175 zemalja sa učešćem više od 500 miliona ljudi širom Zemlje.

Proslave će se održati širom sveta, od Buenos Ajresa, Barselone, Beograda, Njujorka, San Franciska, Karakasa, Čikaga, Los Anđelesa, Denvera, Majamija, Dalasa do Poklon Gore u Rusiji i Tokija.

Međunarodni Dan planete Zemlje obeležava se u Srbiji različitim manifestacijama i akcijama koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine. Već je u utorak uveče počelo obeležavanje tog dana – u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ održana je manifestacija „Grin drim“ u okviru koje su zasađene tri specijalne vrste dekorativne vrbe.

Zvanično buđenje ekološke svesti na Zemlji  dogodilo se 22. april 1970. godine. Tog istorijskog datuma je oko 200.000 ljudi  protestovalo protiv zagađenja životne sredine od koje zavisi opstanak čoveka i flore i faune na našoj planeti.

Uredio: MPG71

2 thoughts on “DAN PLANETE ZEMLJE

  1. agroekonomija kaže:

    Hvala što ste posetili moj blog!
    Pozdrav!

  2. Andrea kaže:

    super si ovo smislila

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s