VRANA – ORUĐE, KOMBINATORIKA I PLANIRANJE


Vrana

Vrana

U jednoj Ezopovoj basni žedna vrana ne može da dođe do vode u bokalu, baca kamenčiće u bokal dok se nivo vode ne poveća dovoljno da vrana može piti. Mada ovo može izgledati kao preterano, nekoliko jedinki jedne od podvrsta vrane učestvovalo je u eksperimentu u kome su bile u sličnoj situaciji. Morale su uz pomoć kamenja podići nivo vode u bokalu kako bi došle do crva koji je bio unutra. Dve ptice su počele bacati kamenje u vodu i nakon dva pokušaja su shvatile šta treba da radite, dok su druge dve vrane, koje su to posmatrale, odmah shvatile u čemu je trik. Nakon prvog ubačenog kamena su birale veće komade, jer su primetile da se voda brže podiže. Interesantno je da su sve vrane prestale ubacivati kamenje u vodu u momentu kad su mogle do crva.

Planiranje je veština za koju se smatra da prevazilazi sposobnosti životinja, no vrane dokazuju da ni to nije izvan njihovih mogućnosti. One često skrivaju hranu za kasnije, a često sakriju hranu u svoje perje i pretvaraju se da je stavljaju u brlog, jer ih gledaju druge vrane. Zatim odlete do pravog skrovišta za hranu i tamo je ostave.

Druge vrane, koje su videle da je druga vrana nešto ostavila u svoj brlog, često je prate neko vreme predpostavljajući, smatraju naučnici, da će ih odvesti do svog pravog skrovišta.

Uredio: MPG71

3 thoughts on “VRANA – ORUĐE, KOMBINATORIKA I PLANIRANJE

  1. Katka kaže:

    Znala sam da je vrana svaštojed, ali do juče nisam znala da voli da jede puževe.
    Naime, tog jutra sam krenula da skupljam puževe na pokošenoj travnatoj stazi u bašti. Pre oko mesec dana sam proveravala gde su puževi prezimili. Saznala sam da su se najviše krili u udubljenjima ispod lišća i grana u korenu voćaka. Tada sam uspela da sakupim jednu najlonsku kesu. Ali, to je bilo malo, u odnosu na to kakav je bio njihov broj prošlog leta (jer su mi napravili veliku štetu u bašti).
    E sad, ako je spomenuta vrana i prošle godine šetala po mojoj bašti mogla je da se sladi puževima. Ovog maja je tačno znala gde ih je najveći broj – ispod voćaka. Samo je čekala da se travnjak pokosi. 🙂
    Eto saveta kako da se na prirodan način zaštitimo od najezde neprijatnih puževa.

  2. […] PRILOG: agroekonomija.wordpress.com/2011/04/05/orude-kombinatorika-i-planiranje-vrana/ […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s