KLASIČNI ZAČINI I ZAČINSKE MEŠAVINE


Klasični začini

Klasični začini

Prema proceni poznatog austrijskog proizvođača začina, kompanije Kotanyi, prisutne na srpskom tržištu od 2002. godine, tržište začina u Srbiji povećava se po stopi od 45%, pri čemu značajan udeo u rastu odlazi na takozvane klasične (monokomponentne) začine i začinske mešavine.

Zahvaljujući asortimanu većem od 100 artikala, kompanija KOTANYI je stekla poziciju najvećeg proizvođača klasičnih začina, među kojima su bosiljak, ruzmarin, peršun, origano, majoran, majčina dušica.., kao i raznih mešavina poput začina za piletinu, bibera sa belim lukom i drugih.

Prodaja Kotanyi začina u Srbiji povećana je u 2005. u odnosu na 2004. godinu za oko 30%, a u 2006. za čak 45 odsto (procena). Najbolje ide prodaja bosiljka, sušenog peršuna, origana, belog luka i mirođije. Očekivano, najbolje tržište je beogradsko, zatim Vojvodina i tek onda poneki grad u centralnoj Srbiji. U poređenju sa susedima, potrošnja začina je, ipak, znatno manja. Dok godišnja vrednost prometa Kotanji začinima u Srbiji iznosi oko pola miliona evra, u Sloveniji je taj iznos dvostruko, a u Hrvatskoj tri puta veći.  Pored Kotanyi-a, prisutne su, već pomenute ispostave još nekoliko inostranih firmi – Lay začina (Lay Začini, Laćarak), RAPS začina (RAPS začini, Novi Beograd, OMEGA Technology (Omega, Martonoš), zatim Rembraco (Colombo zacini)…

Asortimanom, različite širine, klasičnih, odnosno monokomponentnih začina, raspolaže i relativno veliki broj domaćih privrednih subjekata. Iako je među njima još uvek najviše onih koji u paleti proizvoda u najboljem slučaju, pored bibera, lovorovog lista, začinske paprike, cimeta i vanilin šećera, imaju i origano, susam i kim, raste broj kompanija sa respektabilnim asortimanom klasičnih začina i začinskih mešavina, poput Centroproizvoda, Beograd, Vitamina, Horgoš, Aleve, Novi Kneževac, Melise, Novi Sad, Despe, Niš… sve do malih, dinamičnih visokospecijalizovanih preduzeća, poput Hit Spice-a, Novi Sad, koja svojim kvalitetom i originalnošću ubrzano zauzimaju rafove u domaćim trgovinama. 

CENTROPROIZVOD plasira na tržište: senf (pripremljena slačica), ren, mešane začine i začinska sredstva, papriku začinsku, mlevenu, papriku začinsku, tucanu, biber u zrnu, biber mleveni, cimet, lovor, origano, kim, susam, karanfilić, mak, muskatni orah, beli luk, mleveni, vanilu u šipkama, začinsko bilje, ostalo, kečap i ostale sosove od paradajza…

Još jedno poznato ime među proizvođačima monokomponentnih začina je VITAMIN, Horgoš. Vitamin je renomirani proizvođač čuvene horgoške začinske paprike. U proizvodnju je ugrađena tradicija duga preko 230 godina, po kojoj su i sama sela u opštini Kanjiža postala sinonim za najbolju začinsku papriku (Horgoš, Martonoš). Fabrika je opremljena za sušenje i preradu začinske paprike i ostalog začinskog i lekovitog bilja sa instaliranim godišnjim kapacitetima od 1500 t mlevene paprike i 10 miliona kesica sa začinima za domaćinstva. Najpoznatiji proizvod fabrike je začinska paprika. Pravi se u slatkoj i ljutoj verziji, u mlevenom ili tucanom obliku. U istoj familiji proizvodi se i uljni ekstrakt paprike – oleoresin, koji takođe sadrži sve aromatične i kolorne osobine horgoške paprike. Pored paprike, Vitamin proizvodi i čitavu paletu klasičnih začina: biber, cimet, kim, lovorov list, origano, vanillin šećer…Veliki proizvođač monokomponentnih začina iz reda proizvođača začinske paprike je i ALEVA, Novi Kneževac. Ime preduzeća je među potrošačima davno postalo sinononim za začinsku papriku a pored paprike u paleti proizvoda su i: biber u zrnu, biber mleveni, cimet, lovor, origano, karanfilić, kim, muskatni orah, susam, vanilin šećer i ostalo začinsko bilje.

Osim navedenih kompanija, koje su dugi niz godina definisale tržište začina u Srbiji, u poslednjoj deceniji i po pojavljuje se niz uspešnih privatnih kompanija i MSP, koje unose novu dinamiku, bogatstvo asortimana i moderne tendencije u pakovanju i promociji, po ugledu na velike svetske proizvođače.

Jedno od tih preduzeća je MELISSA, Novi Sad, osnovano 1994. godine. Bavi se proizvodnjom, preradom i plasmanom lekovitog bilja i sušenog povrća. Svetskom tržištu nudi sirovinsku bazu, od lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja u okviru sklopljenih dugoročnih ugovora. Sve sirovine se obezbeđuju iz sopstvene proizvodnje, koja je u skladu sa standardima kvaliteta Evropske Unije ISO 9001. U asortimanu monokomponentnih začina nalazi se široka paleta sušenog začinskog povrća i trava (timijan, bosiljak, majoran, mirođija, origano, celer list, peršun list, ruzmarin..) a proizvode se i začinske mešavine, poput grill začinske mešavine, belog luka u prahu sa dodatkom soli, kao i „lekovito bilje začini-so“ – mešavine 22 vrste lekovitog bilja, koja se koristi kao začin za meso i ribu…

Preduzeće DESPA Niš u svom asortimanu ima i sledeće monokomponentne začine: origano, biber mleveni, biber u zrnu, karanfilić, kim, beli luk, mleveni, brašno od slačice, muskatni orah, papriku začinsku, mlevenu, papriku začinsku tucanu, lovor, cimet, mirođiju, curry prah, chilly, peršun list, paškanat, crni luk sušeni…

Novosadski HIT-SPICE nudi sledeće klasične začine u kesicama težine 8-36 grama: beli luk, bosiljak, celer, chilli, kurkumu, curry, đumbir, karanfilic, korijander, lorber, majčinu dušicu, majoran, mentu, mirođiju, muskatni oraščić, selen, slačicu, anis i mešavine začina: Aji-shio, Bilje Mediterana, Italiano, Kinesku mesavinu i Mexicano, a kombinacije od po tri navedena začina dostupna su i u, već pomenutim, atraktivnim Hit-set pakovanjima.Iz izloženog se može zaključiti, da ne postoje pouzdani i dostupni podaci o tačnom obimu proizvodnje začina u Republici, kao ni o broju proizvođača koji se ovom delatnošću bave. Međutim, takva proizvodnja postoji, ona ima rastući trend i njome se bavi sve veći broj privrednih subjekata. Njihova  struktura se ubrzano menja – od firmi koje se proizvodnjom i pakovanjem začina bave uzgredno, najčešće uz pakovanje širokog asortimana zrnastih i praškastih proizvoda, ka rastućem broju malih i srednjih porodičnih firmi, specijalizovanih za proizvodnju začina i okrenutih ka svetskom tržištu i povezivanju sa poznatim svetskim firmama u ovoj oblasti.

Autori: Popović Vesna, Savić Mirjana



Advertisements

2 thoughts on “KLASIČNI ZAČINI I ZAČINSKE MEŠAVINE

  1. […] 1 kašika mešavine začina […]

  2. […] propržiti luk pa dodati sitno iseckanu slaninu i mešavinu začina. Proržiti ovu mešavinu oko 10 minuta, dodati sok od paradajza i  ostale začine. Smesu dobro […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s