AJNŠTAJNI MEĐU ŽIVOTINJAMA


Poznato je da  su vrane izrazito pametne ptice. Vrane su sposobne da zapamte i prepoznaju ljudsko lice kad ga samo jednom vide. Ako im čovek učini nešto nažao, one će ga zapamtiti i preneti to drugim vranama, koje će tog oveka uvek moći prepoznati.

Ne samo da pamte opasna mesta, već i prenose to znanje na sljedeće generacije. Ove pametne ptice ponekad promene celu rutu svog putovanja kako bi izbegle mesta na kojima je jedna od njih poginula. Tokom jednog sezonskog leta na jug vrane su stale na uobičajenom odmorištu za oko pola milijuna jedinki u Chathamu u Ontariju. U naporu da spreče štetu, koju su vrane stvarale pri svojoj godišnjoj selidbi, lovci Chathama su ustrijelili jednu vranu odmah prvog dana. Sve ostale ptice digle su se u vazduh i nastavile svoje putovanje. Nakon toga nemilog događaja, kad god bi neka vrana prolazila nad Chathamom, letela bi na velikim visinama kako bi izbegla lovce.

Naučnici u Seattleu ulovili su sedam vrana, označili ih, te ih pustili. Svi su nosili maske u vreme hvatanja. Rezultat eksperimenta je bio neočekivan. Kad su se naučnici prošetali s maskama po području na kojem su ih ulovili, vrane su ih i napale, ali ubrzo nije ih napadalo samo sedam označenih vrana, nego su i druge vrane počele sudelovati u osveti.  Zatim su naučnici stavili druge maske i prošetali istim područjem, ali ptece ih nisu napale. Jedine maske na koje su ptice reagovale bile su maske, koje su naučnici nosili kada su ulovili vrane.
Očito je da vrane imaju sposobnost da identifikuju opasnost  i da zatim prenesu tu informaciju drugim vranama. Stoga nas ove ptice mogu prepoznati i mogu nas detaljno na svoj način opisati drugim vranama, koje će preneti istu informaciju dalje.

Uredio: MPG71


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s