HEMIJSKI SASTAV PERŠUNA (PETROSELINUM HORTENSE MILL)


Hemijski sastav peršuna (Petroselinum

hortense Mill) na 100

Komponenta

Koncentracija

Suva materija, g

16,0

Proteini, g

3,7

Ugljikohidrati, g

8,0

Lipidi, g

1,0

Celuloza, g

1,8

Sumpor, mg

790

Fosfor,mg

84

Natrijum, mg

30,0

Kalijum, mg

800,0

Magnezijum,mg

30,0

Kalcijum, mg 200,0
Gvožđe, mg 2-20
Bakar, mg

0,2

Mangan, mg

0,9

Vitamin C, mg

151

Tiamin, mg

0,1

Riboflavin, mg

0,3

Niacin, mg

1,4

Izvori

1. Savić Mirjana. Kontrola kvaliteta proizvoda od voća i povrća i bezalkoholnih pića, Potez, Beograd, 1993.

2. Sharaf A,, I. A. Abdou and M. F. Saddik, Pharmaco-chemical studies on petroselinum Hortense (parsley), grown in Egypt, Plant Foods for Human Nutrition (Formerly Qualitas Plantarum), Volume 17, Number 4, 1969, 337-346

Uredio: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s