HEMIJSKI SASTAV PLODA PAPRIKE (CAPSICUM ANNUUM L)


Hemijski sastav ploda paprike (Capsicum

annuum L) na 100 g

Komponenta

Koncentracija

Suva materija, g

6,5-11,0

Proteini, g

1,2

Ugljikohidrati, g

3,0-5,1

Masna ulja, g

0,2-0,4

Eterična ulja, g

0,1-0,3

Kapsaicin, g

0,6-2,5

Kapsantin, g

3,0

Pepeo, g

1,1-7,0

Celuloza, g

0,9

Karotini, mg

0,1

Kalijum, mg

150-250

Fosfor, mg

20-46

Magnezijum, mg

1,3-27

Kalcijum, mg

4-18

Gvožđe, mg

0,3-1,4

Vitamin C, mg

100-300

Vitamin E, mg

1-8

Tiamin, mg

1400

Vitamin P, mg

300-400

Izvori

1.  Marković V, Vračar Lj, Proizvodnja i prerad paprike, Feljton d.o.o., Novi Sad, 1998.

2. Savić Mirjana, Izvori  i  delotvornost vitamina, Monografija, Institut  za ekonomiku  poljoprivrede,   Beograd,  2007.

Uredio: MPG71


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s