Hemijski sastav ploda paprike (Capsicum
annuum L) na 100 g
Komponenta |
Koncentracija |
Suva materija, g |
6,5-11,0 |
Proteini, g |
1,2 |
Ugljikohidrati, g |
3,0-5,1 |
Masna ulja, g |
0,2-0,4 |
Eterična ulja, g |
0,1-0,3 |
Kapsaicin, g |
0,6-2,5 |
Kapsantin, g |
3,0 |
Pepeo, g |
1,1-7,0 |
Celuloza, g |
0,9 |
Karotini, mg |
0,1 |
Kalijum, mg |
150-250 |
Fosfor, mg |
20-46 |
Magnezijum, mg |
1,3-27 |
Kalcijum, mg |
4-18 |
Gvožđe, mg |
0,3-1,4 |
Vitamin C, mg |
100-300 |
Vitamin E, mg |
1-8 |
Tiamin, mg |
1400 |
Vitamin P, mg |
300-400 |
Izvori
1. Marković V, Vračar Lj, Proizvodnja i prerad paprike, Feljton d.o.o., Novi Sad, 1998.
2. Savić Mirjana, Izvori i delotvornost vitamina, Monografija, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd, 2007.
Uredio: MPG71