Hemijski sastav dehidriranog crvenog luka
(Allium cepa L) na 100 g
Komponenta |
Koncentracija |
Suva materija, % |
94,8 |
Proteini, % |
17,5 |
Ugljikohidrati, % |
71,4 |
Lipidi, % |
0,6 |
Celuoza, % |
1,9 |
Pepeo, % |
3,2 |
Fosfor, % |
0,4 |
Kalcijum, % |
0,1 |
Natrijum, % |
0,01 |
Kalijum, % |
1,1 |
Vitamin A, I.U. |
75,0 |
Vitamin C, mg |
2,0 |
Tiamin, mg |
0,7 |
Niacin, mg |
0,7 |
Riboflavin, mg |
0,1 |
Karotin, mg |
7,0 |
Izvori
1. Savić Mirjana, Đokić Slavica. Sadržaj ukupnih i rastvorljivih mineralnih materija u povrću, Hrana i ishrana, 205-209, Beograd, 1986
Uredio: MPG71
[…] međuvremenu očistiti crveni luk i iseckati ga na tanke kolutove. Na ulju ispržiti crni luk pa dodati biber, alevu papriku i […]