PROIZVODNJA I TRŽIŠTE ZAČINA U SRBIJI


Proizvodnja i potrošnja začina u Srbiji poslednjih godina raste, sudeći prema broju privrednih subjekata i rezultatima tržišnih analiza. Podaci o ostvarenoj proizvodnji Republičkog zavoda za statistiku to, generalno, potvrđuju, pri čemu se mora imati u vidu nepotpuni obuhvat i mali broj proizvođača (39), koji Zavodu dostavljaju podatke, u okviru obračuna i iskazivanja indeksa industrijske proizvodnje (podgrupa 15870)(tabela 1).

Tabela 1. Proizvodnja začina u Srbiji, 2004-2007. godine, tona

2004 2005 2006 2007 2007/2004
15870.12.02 Kečap 6.347 8.459 8.669 9.061 142,8
15870.12.03 Sušena i mlevena paprika 770 1.123 1.075 1.129 146,6
15870.12.04 Dodaci jelima od sušenog i mlevenog povrća 4.501 4.324 4.592 5.747 127,7
15870.12.05 Senf i slični začini 1.695 1.662 1.395 1.535 90,6
15870.20.01 Prerađeni začini 3 np. 3 7 233,3
15870.20.02 Dorada i pakovanje začina (biber, cimet, vanilin šećer i sl.) 381 296 348 np.
U k u p n o 13.697 15.864 16.082 17.479 127,6

Izvor: Republički zavod za statistiku, 2008. Interna dokumentacija.

Veliki broj privrednih subjekata (preduzeća i preduzetnika) u Srbiji bavi se proizvodnjom začina i drugih dodataka hrani, koja prema Zakonu o klasifikaciji delatnosti spada u podgrupu 15870 [1]. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, aprila 2008. godine, delatnošću 15870 Proizvodnja začina i drugih dodataka hrani, kao pretežnom, bavilo se 88 privrednih društava i 31 preduzetnik [2].

Elektronski katalog Hrana i piće na poziciji Proizvodnja i pakovanje začina, dodataka hrani i začinskog bilja [3], registruje preko sto privrednih subjekata, šarolikih proizvodnih programa, od velikih kompanija, koje imaju zaokružen proces proizvodnje, „od njive do kesice začina,“ preko subjekata kojima je isključiva delatnost proizvodnja i pakovanje začina, dodataka hrani i začinskog bilja, do onih koji se bave  proizvodnjom samo jedne vrste začina.

Proizvodnjom začinskog bilja i preradom, pakovanjem i distribucijom začina, odnosno proizvodnjom, preradom i prometom lekovitog i aromatičnog bilja, kao svojom osnovnom, odnosno pretežnom delatnošću bave se poznate firme, koje su, ujedno i veliki izvoznici sirovina i poluproizvoda na bazi lekovitog i aromatičnog bilja, kao i začina i začinskih sredstava – Aleva, Novi Kneževac, BAG&DEKO, Bačko Gradište, Melissa, Novi Sad, Menta, Padej, Macval Tea, Novi Sad, Herba, Beograd, Bilje Borča, Beograd, Telek paprika, Martonoš, MDM Delikates, Martonoš… Koncentrisane su u Vojvodini, posebno na severu Banata u kome se nalaze i najveće površine pod lekovitim i aromatičnim biljem i začinskim povrćem.

U Centralnoj Srbiji primarnu proizvodnju začinskog bilja organizuju, pretežno, proizvođači i prerađivači voća i povrća, kao svoju sporednu delatnost, poput Agroekonomik holdinga, Beograd, a za povećanje uloge primarne proizvodnje i plasmana začinskog bilja, naročito u brdsko-planinskim područjima Srbije, značajnu ulogu imaju/mogu imati MPS koja su, pored sakupljanja lekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, prerade i konzerviranja pečurki, sušenja voća i povrća i prerade i pakovanja čajeva, meda i ostalih pčelinjih proizvoda, obično registrovana i za proizvodnju i pakovanje začina, dodataka hrani i začinskog bilja (Adonis DOO, Soko Banja, Ekofarm, Ušće, Flovita, Gadžin Han…) [4].

Znatno je više prerađivača začinskog bilja, odnosno privrednih subjekata koja su registrovana za proizvodnju mešanih začina i začinskih sredstava i/ili za proizvodnju i pakovanje začina, dodataka hrani i začinskog  bilja.

U pitanju su, najčešće, preduzeća koja se bave pakovanjem zrnastih i praškastih proizvoda, kafe i čaja, soli i sirćeta, proizvodnjom testenina, keksa i konditorskih proizvoda, preparata za supe i čorbe, bezalkoholnih pića i praškova i tableta za multivitaminske i osvežavajuće napitke, kvasca, aditiva za testa, prehrambenih boja i konzervansa – od velikih kompanija, poput Centroproizvoda, Beograd, Swisslion-Takova, Gornji Milanovac, Vitamina, Horgoš i Unijapaka, Niš, preko Yumisa, Niš, Arome, Futog, Florepak, Zaječar, Aleve, Novi Kneževac, do više desetina MSP [5] (Velkom, Loznica, Malina-impex d.o.o, Valjevo, Despa, Niš, ALFA-BP, Novi Sad, Exotika, Beograd, IZVOR PROMET, Paraćin, Aroma Pak, Užice, Filpak, Čačak, Jadar pak, Osečina, Kosmajkop junior, Sopot, RADAN – AVIT MPR, Pečenjevce…).

Još blizu sedamdeset privrednih subjekata nalazi se u Registru preduzeća i radnji na sajtu Nacionalno tržište roba i usluga Srbije, [6] u odeljku posvećenom prerađivačkoj industriji, na poziciji 15870 Proizvodnja začina i drugih dodataka hrani [7]. Među njima je 55 malih preduzeća, nepomenutih u pomenutom katalogu Hrana i piće. Najveći broj je u privatnoj svojini i posluje domaćim kapitalom.

Pojedina MPS su isključivo registrovana za proizvodnju i pakovanje začina, dodataka hrani i začinskog bilja a njihova specijalizacija i posvećenost začinima relativno brzo ih dovodi do dobre tržišne pozicije i nagrada za kvalitet (Hit-Spice, Novi Sad, Kozluk commerce, Titel, Neopak, Melenci). [8] Istorijat austrijske firme Kotany,[9] jednog od vodećih svetskih proizvođača začina, lidera i na srpskom tržištu monokomponentnih začina je pravi primer posvećenosti preduzetništvu i začinima, posebno za porodična MPS, karakteristična za domaće prerađivače začinske paprike iz Martonoša (Telek Paprika, SD, MDM Martonoški Delikates, MARTIS – COMMERCE). Ova preduzeća imaju po više desetina zaposlenih, proširuju svoj proizvodni program na sušeno povrće [10] (spanać, peršun, mirođija, paštrnak, celer, cvekla, crni luk) i ostvaruju izvoz koji se meri milionima dolara.

Proizvodnja kečapa, senfa i paradajz pirea i majoneza sa začinskim biljem (bosiljak, origano, ren, selen), iako prisutna u proizvodnim programima većeg broja proizvođača (Polimark, Zemun, Agroekonomik, Beograd, PTL, Futog, Vital, Vrbas, Sunce, Sombor, Podravka, Koprivnica, Royal Eco Food, Beograd, Class Commerce, Paraćin, Voćar-Stefko, Smederevska Palanka…), visoko je koncentrisana. Trenutno POLIMARK drži više od 75% domaćeg tržišta kečapa, 34 % tržišta majoneza i 12% tržišta senfa [11].

Začini su prisutni i u proizvodnim programima većeg broja prerađivača voća i povrća (Agroekonomik holding, Beograd, Swisslion-Takovo, Gornji Milanovac, Voćar-Palanka – Stefko, Smederevska Palanka, Ni-com, Niš, Class Comerc, Čepure-Paraćin, AL-BO, Čačak, Balkanunion, Leskovac, PTL, Futog, ROYAL ECO FOOD, Beograd…).

Proizvodnjom začina bave se i preduzeća čija je osnovna delatnost proizvodnja aditiva za prehrambenu, posebno za mesnu industriju, od domaćih ispostava poznatih inostranih firmi (Lay začini, Laćarak, [12] Omega Martonoš [13], RAPS začini, Novi Beograd [14], ALMI-A-ACK, Zemun [15]), do domaćih MSP kojima je proizvodnja prirodnih i veštačkih omotača, aditiva i aroma za industriju mesa i ostalu prehrambenu industriju osnovna delatnost (Panonija Trade, Novi Sad, Alimenta, Novi Sad, Meat&Trade, Novi Sad, 4M, Novi Sad, Aroma 1990, Kruševac, Milkom Inžinjering, Novi Beograd…).

Tu su i uvoznici i veletrgovci začinima, koji se, često bave i doradnim poslovima, poput Geneze, Kanjiža [16].

U strukturi proizvodnje začina i dalje dominiraju dodaci jelima od sušenog i mlevenog povrća (šargarepa, celer koren, peršun koren, paštrnak, crni luk..) i začinskog bilja (celer list, peršun list, biber..), tzv. univerzalni začini, mada se poslednjih godina, sa rastom dohotka uočavaju značajne promene u korist monokomponentnih, tzv. klasičnih začina i začinskih mešavina.


[1] Republički zavod za statistiku u ovu podgrupu svrstava i proizvođače alkoholnog, vinskog i voćnog sirćeta.

[2] Republički zavod za statistiku. Interna dokumentacija, jun 2008.

[4] Više o strukturi privrednih subjekata u oblasti gajenja začinskog bilja u narednom odeljku.

[5] Veliki broj tih preduzeća osnovan je početkom 90-tih, kao rezultat tranzicije i jačanja privatnog preduzetništva u oblasti (pakovanje i distribucija zrnastih i praškastih proizvoda) koja je zahtevala skromna početna ulaganja i obezbeđivala brzi obrt uloženih sredstava.

[6] Spisak preduzeća i radnji prema podacima Privredne komore Srbije o predatim završnim računima za 2007. godinu, http://www.trzistesrbije.com.

[7] Ova delatnost obuhvata: proizvodnju začina, sosova i drugih dodataka (majonez, brašno i griz od slačice, senf  i dr.) a ne obuhvata: gajenje začinskog bilja, koje se svrstava u podgrupu 01133, proizvodnju sirćeta (podgrupa 15890) i proizvodnju kuhinjske soli (podgrupe 14401 i 14402).

[8] SZTR „Hit-spice“, N. Sad dobitnik je Pehara 74. Novosadskog sajma za visok kvalitet začina za 2007.g., a DOO „Kozluk commerce“, Titel istog odličja 75. Novosadskog sajma za visok kvalitet začina i dodataka jelima za 2008. godinu. Neopak, Melenci je dobitnik zlatne medalje za kvalitet.

[9] Firma Kotany za godinu nastanka uzima 1881., kada je Janos Kotányi u rodnom gradu Szegedu, Mađarska, nabavio mlin za začinsku papriku i otpočeo sa plasmanom mešavine začinske paprike po sopstvenom receptu kojom je osvojio Beč i postao dvorski dobavljač Austrougarske monarhije. Već tokom 20-tih godina mlinu za papriku u Szegedu dodao je mlin za začine a strpljivim radom generacija ove porodice, Kotany danas svoje proizvode nudi u 19 zemalja i pokriva populaciju od oko 400 miliona ljudi, http://www.kotanyi. com.

[10] Sušeno povrće sve više osvaja tržište i zauzima značajan prostor u proizvodnim asortimanima poznatih domaćih proizvođača začina (BAG&DEKO, Bačko Gradište, Melissa, Novi Sad, Menta, Padej, Neopak, Melenci, SD, Martonoš, Telek paprika, Martonoš, Martis-commerce, Martonoš, Despa, Niš, Flovita, Gadžin Han, Srbijašume – Nova Sloga, Trstenik, Swisslion-Takovo, Gornji Milanovac, Bilje Borča, Beograd…).

[12] Distributer nemačke firme Lay Gewürze OHG Würz-&Lebensmitteltechno logie (Bad Kissingen), bavi se proizvodnjom začinskih smeša i aditiva za industriju mesa i ostalih prehrambenih proizvoda, dekor začina, marinada, aroma, začina i preparata za deserte, sosove i umake, namenjenih catering firmama i restoranima, http://www.lay-gewuerze.de/en/ product_ range.php.

[13] Omega Martonoš d.o.o. je osnovana 2003. godine kao ispostava austrijske kompanije Omega Food Technology AG. Bavi se distribucijom proizvoda matične firme a od novembra 2006. godine i sopstvenom proizvodnjom začinske mešavine za prehrambenu industriju, marinada, začina za snack, majonez, kečap i senf, http://www.omega-food-technology. co.yu.

[14] Zastupnik RAPS Austrija (Obertrum), ogranka RAPS International (Kulmbach, Bavaria, http://www.raps.de/international/company.php). RAPS, sa tradicijom dužom od 80 godina proizvodi i izvozi u preko 50 zemalja začine i aditive za mesnu industriju, http://www.raps.at/seite. php?id=166& Products.

[15] Zastupnik austrijske firme Almi (Almi Ges.m.b.H. & Co KG, Oftering), koja se bavi proizvodnjom začina i aditiva za proizvode od mesa i ribe, http://www.almi.at/index.php? zr=1&ist_menueintnr=411&sprache=eng&fsr=2.

[16] Pored začina, Geneza, d.o.o., formirana 1994. godine kao porodično preduzeće, plasira na tržište sušeno povrće, uvoznog i domaćeg porekla, aditive za proizvodnju začinskih smeša a poseduje i liniju za mlevenje začina i čajeva, http://www.geneza.co.yu/. Među uvoznicima začina su i poznati proizvođači poput Arome, Futog, Melisse, Novi Sad.., kao i distributeri (Podravka d.o.o., Beograd, Kotanyi GMBH, Beograd, odnosno AWT International, Beograd,…).

Autori: Popović Vesna, Savić Mirjana

3 thoughts on “PROIZVODNJA I TRŽIŠTE ZAČINA U SRBIJI

  1. nebojsa kaže:

    interesuju me sve firme koje proitvode origano kod nas.unapred hvala.nebojsa 063275927.

  2. agroekonomija kaže:

    Javiću Vam za nekoliko dana.

  3. NEDM kaže:

    pozdrav gde mogu naci magdonoz i sargarepu proizvod made in serbia pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s