ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ОЧУВАЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА ОПШТИНE БЕОЧИН


Природни ресурси општине Беочин су:

  • Ваздух;
  • Воде;
  • Шумско земљиште;
  • Пољопривредно земљиште;
  • Минералне сировине;
  • Неметаличне минералне сировине  од  којих  су  најзначајније  сировине,  које  се користе у производњи цемента (цементни  лапорци,  кречњаци  и туфови),  као  и глина;

Карактеристике животне средине у насељу Беочин су у великој мери деградиране због рада фабрике цемента. Фабрика је неповољно лоцирана у односу на насеље и на правац  ветрова. И поред модернизације технолошког процеса производње квалитет ваздуха је у одређеној мери и даље незадовољавајући за здравље становника.

У Беочину је неопходно  спроводити  континуирну контролу квалитета ваздуха како се не би поновио случај из 2005. године када је концентрација укупних прашкастих материја била 5,75 пута већа од  дозвољених вредности.

У појединим насељима квалитет пијаће воде не задовољава прописани  квалитет због присуства  повећане концентрације амонијака и гвожђа.

Одвођење отпадних вода није у потпуности решено. Ни у једном насељу у општини није изграђен уређај за пречишћавање отпадних вода што је посебан санитарно хигијенски проблем.

Септичке јаме су непрописно изведене у појединим насељима у општини, што се негативно  одражава   на квалитет  земљишта   и подземних вода.

Шумско земљиште захтева посебне мере заштите. Национални парк  „Фрушка гора“  подлеже најстрожијем режиму заштите; изузетно су ригорозни услови  за изградњу објеката, уређење земљишта и коришћења простора.

У складу са Законом о националним парковима, за Национални парк „Фрушка Гора“ одређени су режими заштите I, II и III степена.

Заштита пољопривредног земљишта трајно обезбеђује природне функције земљишта.  Забрањено је  коришћења пољопривредног земљишта у сврхе, које не предвиђају  законски прописи.

Земљиште индустријских зона у погледу основног хемијског састава не одступа у већој мери од  вредности  околних аутохтоних пољопривредних земљишта.

Неконтролисана употреба пестицида и хемијских средстава у пољопривреди утиче у великој мери на загађење земљишта.

Област  општине Беочин веома је богата налазиштима минералних сировина превасходно подручје Фрушке горе. Минерални ресурси су: сировине за грађевинарство и то: цементни лапорци, кречњаци и туфови, као и грађевински камен  латит,  кречњаци, доломити, серпентинити, глине и пескови.

Локалитети на којима се врши инзензивна експлоатација минералних сировина су деградациони пункови на којима долази не само до трајне деградације земљишта као природног ресурса, него  индиректно и ваздуха i voda.

У циљу заштите природних ресурса, спречиће се  њихова даља деградација, што је у складу  са фундаменталним  циљевима  просторних   перспектива  европског  развоја (ЕСДП), који захтевају, између осталог, прочување/заштиту и развој природног наслеђа као и креативно  управљање природним  наслеђем.

Циљеви заштите  животне средине и очувања природних ресурса

У циљу заштите природних ресурса неопходно је:

  • Планско спречавање даље деградације, што је у складу  са фундаменталним  циљевима  просторних   перспектива  европског  развоја (ЕСДП);
  • Проучавање могућности и планирање оплемењивања и привођења одговарaјућим културама земљишта деградационих пунктова;
  • Прочување, заштита и развој природног наслеђа као и креативно  управљање природним наслеђем;
  • Успостављање мониторинга  стања и заштите природних ресурса.

Autor: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s