ŠUMSKI PLODOVI NOVOG PAZARA


Srbija je poznata po bogatoj i raznovrsnoj flori. Ona obuhvata lekovite biljne vrste, koje se koriste u zvaničnoj medicini kao i lekovito bilje, koje se od davnina koristi u narodnoj medicini. Zbog svog geografskog položaja i pogodnih klimatskih uslova jugozapadna Srbija prednjaci u tim bogatstvima, ali je nedovoljno istražena u pogledu rasprostranjenosti lekovitog bilja.

Upotreba lekovitog bilja ima kod naših naroda dugu tradiciju. O tome svedoće stari pisani tragovi u kojima se govori o lečenju i pripremi lekovitih sredstava. Pre svega, treba pomenuti Hilandarski medicinski kodeks (XV-XVI vek), Hodoški medicinski zbornik (1390. godine), Lekaruše itd. U IX veku ovom tematikom bavili su se: Josif Pančić (Botanika, 1868. i 1873.), Sava Petrović (Lekovite biljke u Srbiji,1883.) i Vasa Pelagić (Narodni učitelj). U XX veku, dela našeg poznatog istraživača i najboljeg poznavaoca lekovitog bilja, dr Jovana Tucakova, doprinela su unapređenju pravilnije i šire upotrebe lekovitog bilja u Srbiji.

Biljni lekovi kroz vekove imaju veliki značaj u terapiji. Poslednjih godina u medicini i farmaciji javlja se sve više novih biljnih lekova. Sve je veće interesovanje za prirodne metode lečenja, lekovito bilje, prirodne sirovine i fitopreparate. Zbog toga je sve izraženija potreba za plantažnim uzgajanjem lekovitih vrsta, ali i eksploatacijom prirodnih staništa, koje, ukoliko se ne sprovodi racionalno i kontrolisano, može dovesti do ugroženosti ili čak uništenja određenih biljnih vrsta.

Dodatno bogatstvo šuma Novog Pazara predstavljaju šumski plodovi, pečurke i lekovito bilje. Od pečuraka u značajnijim količinama se nalaze lisičarka i vrganj.

Na ovom području rasprostranjene su sledeće vrste lekovitih biljaka: hajdučka trava, kopriva, hoću neću, kantarion, kleka, šipurak, zečji trn, maslačak, majčina dušica, nana, lipa, breza.

U narednom periodu na području Novog Pazara treba usmeriti napore da se poveća broj zainteresovanih, obučenih sakupljača šumskih plodova, pečurki i lekovitog bilja sa ciljem, između ostalog, povećanja količina za izvoz; njihova potražnja na svetskom tržištu je u stalnom porastu, posebno sa područja, koja zadovoljavaju ekološke kriterijume, kao što su šume u Novom Pazaru.

Autor: MPG71


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s