FLAVONOIDI


Flavonoidi

Flavonoidi

 

 

 

 

 

 

 

 

Flavonoidi su  polifenoli  široke  rasprostranjenosti  u biljnome svetu; poznato ih je više od 5000. Najčešće se mogu naći u korenju, lišću, semenkama, pokožici voća i cvetu viših biljaka. Flavonoidi predstavljaju najveću grupu polifenolnih jedinjenja. Do danas je izolovano preko 4000 jedinjenja iz ove grupe. Imaju, između ostalog, funkciju pigmenata u biljkama, dajući njihovim cvetovima široku paletu boja, koje fluoresciraju pod uticajem UV zraka. Ne nalaze se u životinjskom svetu, ni u namirnicama animalnog porekla. Izuzetak je morski koral Echinophora lamellosa i mikoorganizmi Aspergillus candidus i Phallus impudicus, koji imaju sposobnost sinteze flavonoida. Flavonoidi se mogu naći i u krilima plavog leptira Polyommatus icarus. Rasprostranjenost i velika raznolikost flavonoida čine ih pogodnima za taksonomsku klasifikaciju biljaka. Potencijalni su markeri za identifikaciju različitih prehrambenih proizvoda.

Flavonoidi imaju različite uloge u biljkama:

  • privlače insekte, koji učestvuju  u oprašivanju biljaka;
  • pružaju zaštitu od štetnog UV zračenja;
  • katalizatori su u fotosintezi;
  • regulatori su metabolizma gvožđa u fosforilaciji;
  • „hvatači“ su superoksid anjona i hidroksil radikala.

Tabala 1. Rasprostranjenost pojedinih podgrupa flavonoida

Podgrupa flavonoida Broj identifikovanih jedinjenja Prehrambeni izvori Dominantna karakteristika
Aglikoni Glikozidi
Flavanoni ~350 ~100 Voće, sokovi citrusa, med Nosioci ukusa (gorko)
Flavoni ~400 Semenke žitarica, začinske biljke Nosioci žute boje i nosioci ukusa
Flavonoli (najraširenija podgrupa) ~450 Voće i povrće Nosioci žute boje 

 

Izoflavonoidi ~300 ~50 Leguminoze Nosioci estrogene aktivnosti
Antocijani Antocijanidini-19 (6 u višim biljkama) Voće i povrće Nosioci boje i antioksidativne aktivnosti

Flavonoidi su zbog široke rasprostranjenosti u biljnom svetu da sada najbolje   proučeni  sekundarni  metaboliti   biljaka. Od  ukupnog  ugljenika, koga biljke iskoriste u fotosintezi, 2% ulazi u sastav flavonoida i njihovih derivate. Iako 40 do 50% mahovina i lišajeva sintetizuje flavonoide, oni se uglavnom nalaze u biljkama mlađim od 460 miliona godina; viši evolutivni stadijum biljke rezultira većom  tendencijom biosinteze flavonoida.

Autor: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s