PODELA POLIFENOLNIH JEDINJENJA


S obzirom na veliku raznovrsnost biljnih fenola, njihova klasifikacija  je  veoma kompleksna. Stoga se i u literaturi često navode različite klasifikacije ovih jedinjenja (Tabele 1 i 2).

U literaturi se navodi klasifikacija fenolnih jedinjenja najčešće  po dva osnova:

  • Po složenosti hemijske strukture;
  • Po fiziološkom delovanju.

Tabela 1. Podela fenolnih jedinjenja

C   skelet Klase polifenola Komponente
C6 Jednostavni fenoli Katehol, hidrohinon
C6-C1 Hidroksibenzoati 4-hidroksibenzoat
C6-C2 Acetofenoni 

Fenilacetati

4-hidroksiacetofenon 

4-hidroksifenilacetat

C6-C3 Hidroksicinamati 

Fenilpropeni

Kumarini

Hromoni

Kafeat 

Eugenol

Eskuletin

2-metil-5-hidroksi-7-metoksihromon

C6-C4 Naftohinoni Juglon
C6-C1-C6 Ksantoni 

Stilbeni

Antrahinoni

1,3,6,7-hidroksiksanton 

Razveratrol

Emodin

C6-C2-C6 Flavonoidi Kvercetin
(C6-C3)2 Lignani Pinorezinol
(C6-C3-C6)2 Biflavonoidi Amentoflavon
(C6)n Katehol melanini Naftalen polimer
(C6-C3)n Lignini Guaiacil lignini
(C6-C3-C6)n Kondenzovani tanini Polimeri katehina

Izor: http://www.biohemija.in.rs/PDF/BB.3.1.pdf Metabolizam fenola

U tabeli 2 je prikazna podela fenolnih jedinjenja prema broju konstitutivnih ugljenikovih atoma vezanih za osnovni skelet fenola.

Poslednjih godina su mnoga polifenolna jedinjenja privukla pažnju naučnika iz oblasti hemije, hrane i medicine zbog svojih antioksidativnih, antinflamatornih, antimutagenih, antikancerogenih, antibakterijskih, vazodilatornih osobina, antiproliferativnih i antiviralnih svojstava  kao i njihove sposobnosti da menjaju funkciju nekih ključnih ćelijskih anzima.

Tabela 2. Podela fenolnih jedinjenja

Osnovni 

skelet

Klasa Primer
C6 Jednostavni fenoli 

Benzohinoni

Katehol, hidrohinon, rezorcinol
C6-C1 Fenolne kiseline p-Hidroksibenzoeva kiselina, salicilna kiselina
C6-C2 Fenilsirćetne 

kiseline

p-Hidroksifenilsirćetna kiselina
C6-C3 Fenilpropeni Eugenol, mirsticin
Kumarini Umbeliferon, eskuletin, skopolin
Hromoni Eugenin
C6-C4  Naftohinoni Juglon
C6-C1-C6 Ksantoni Mangostin, mangiferin
C6-C2-C6 Stilbeni Razveratrol
Antrahinoni Emodin, hrizofanol, rein
C6-C3-C6 Flavonoidi 

Flavoni

 

Sinensetin, nobiletin, izosinensitin, tangeretin,diosmin

Flavonoli Kvercetin, kempferol
Flavonol glikozidi Rutin
Flavanoli 

 

Dihidroksikvercetin i dihidroksikempferol glikoizdi
Flavanoni Hesperidin, naringenin
Flavanon glikozidi Neohesperidin, narirutin, 

naringin,eriocitrin

Antocijanini Glikozidi pelargonidina, peonidina, delifinidina, petunidina, cijanidina
Flavanoli (katehini) (+)-Katehin, (-)-epikatehin, (+)-galokatehin, (-)-epigalokatehin
Halkoni Floridžin, arbutin, halkonaringenin
(C6-C3)2 Lignini Pinorezinol
(C6-C3-C6)2 Biflavonoidi Agatisflavon

Izvor: (Robards, 1999)

Izvori:

1.    Robards, 1999. Phenolic compounds and their role in
oxidative processes in fruits, Food Chem., 66: 401-436.

2.    http://www.biohemija.in.rs/PDF/BB.3.1.pdf Metabolizam fenola

Autor: MPG71

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s